Деца от България разговаряха с астронавтите на Международната космическа станция.

...
Деца от България разговаряха с астронавтите на Международната космическа станция.
Коментари Харесай

Ало, Космос!. Български деца разговаряха с астронавтите на Международната космическа станция


Деца от България разговаряха с астронавтите на Международната галактическа станция. Инициативата е част събитието " Ало, Космос! Говори България ", съобщи БНР.

Много разнородни въпроси зададоха децата към астронавтите на Международната галактическа станция. Сред тях беше това по какъв начин може да има по-екологично изстрелване на ракети, по какъв начин се честват рождените дни в космоса, какъв брой висок асансьор може да бъде издигнат до космоса и може ли въобще до космоса да се снесе яйце, за което е забавно дали ще се деформира.

Най-любопитните въпроси бяха по кое време децата ще имат право да пътуват в космоса и по какъв начин ще наподобяват след хиляда години галактическите пътувания. Астронавтите дадоха отговор с извънредно самообладание на всички въпроси.

Най-интересният отговор обаче пристигна на въпроса по какъв начин, в случай че Вселената е безкрайна, продължава да се уголемява. Астронавтите почтено си признаха, че нямат отговор на този въпрос, най-малко към този момент. „ Много сложен въпрос! Не знам какъв е отговорът, само че се надявам, че някой от твоето потомство ще ми даде отговора”, съобщи астронавтът Марк Ванде Хей.

Заради въпросите си децата получиха и награди, а събитието стартира рано сутринта, продължи през целия ден с работилници, лаборатории и презентации, свързани с науката, космоса и знанието. Целта на събитието беше да подтиква децата да имат повече интерес към науката.

Учениците се срещнаха с учителя по физика Теодосий Теодосиев, учените от Института по молекулярна биология и по математика в Българска академия на науките.

„ На процедура всичко в този Космос е едно и ние това би трябвало да внушаваме на децата - и силата на Слънцето и звездите е донесла до това да съществуваме. И дано да ги възпитаваме в този един ден “, сподели професор Георги Милошев от Българска академия на науките.

Зад самодейността стоят Атлантическия клуб в България и Посолство на Съединени американски щати у нас.

„ Това събитие е показателно за дълбоката връзка сред нашите две страни. Ние сме въодушевени от всичко, реализирано от НАСА, и сме мощно признателни за опцията да участваме в чудото, наречено галактически пътувания. Това е събитие за човечеството. Стремежът да изследваш, да се разрастваш, да пристъпваш отвън границите. Това е образец за гения на човечеството – какво можем да реализираме, когато работим заедно”, съобщи посланикът на Съединени американски щати в България Херо Мустафа. Тя благодари на уредниците за събитието, както и на министър Денков за наличието.

„ Българин отново да полети в Космоса - на тази упоритост посветихме днешния празник и доста се надяваме, че едно от децата, които видяхме през днешния ден тук, ще бъде този българин”, съобщи доктор Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР