Китай започна двудневни широкомащабни военни учения около Тайван, които нарече

...
Китай започна двудневни широкомащабни военни учения около Тайван, които нарече
Коментари Харесай

Магически оръжия, убиващи сепаратисти: Китай започна наказателни военни учения около Тайван

Китай стартира двудневни широкомащабни военни учения към Тайван, които назова " наказване " за по този начин наречените " сепаратистки дейности ", дни откакто нов демократично определен водач постави клетва на самоуправляващия се остров и призова Пекин да приключи тактиката си на заплашване.

(Във видеото си припомнете по какъв начин: Противник на Китай завоюва президентските избори в Тайван)

В рамките на ученията десетки китайски изтребители нанесоха имитационни удари по " високостойностни военни цели " на " врага " дружно с разрушители, фрегати и ракетни катери, съгласно китайската държавна телевизия CCTV.

Ученията, които започнаха рано в четвъртък и ще обкръжат Тайван, съставляват първото същинско тестване за новоизбрания Лай Чинг-те, който се пробва да ръководи връзките с мощния властнически комшия на острова.

Управляващата комунистическа партия на Китай твърди, че Тайван е част от нейната територия, макар че в никакъв случай не го е направлявала, и се закле да превземе острова, в случай че е належащо, със мощ.

Китайската народноосвободителна войска (НОАК) заяви, че е почнала взаимни военни учения с присъединяване на армията, флота, военновъздушните сили и ракетните войски в регионите към Тайван в 7,45 ч. в четвъртък.

Ученията се организират в Тайванския пролив - стеснен воден сектор, отделящ острова от континентален Китай - както и на север, юг и изток от Тайван. Те се организират и в регионите към отдалечените от Тайван острови Кинмен, Матсу, Уцю и Дунгин, ситуирани край югоизточното крайбрежие на Китай, се споделя в изказване на Източното театрално командване на НОАК.

Военноморският полковник от НОАК Ли Си, представител на командването, назова ученията " мощно наказване за сепаратистките дейности на силите за самостоятелност на Тайван и съществено предизвестие против намесата и провокациите от страна на външни сили ".

Високопоставен чиновник, отговарящ за въпросите на сигурността на Тайван, съобщи пред CNN, че към обяд в четвъртък са засечени към 30 китайски самолета, множеството от които са пресекли междинната линия и са навлезли в зоната за идентификация на въздушната защита (ADIZ) на Тайван.

Средната линия е неофициална демаркационна точка в Тайванския пролив, която Пекин не признава, само че в последните години значително спазваше.

Китайските военни също по този начин разположиха към десетина китайски военни кораба към Тайван, както и десетина кораба на бреговата защита наоколо до отдалечените тайвански острови, съгласно служителя.

Тайван е разположил свои лични военни кораби, с цел да следи обстановката, съобщи служителят, като добави, че до момента в ученията не са взели участие китайски самолетоносачи.

" Ирационални провокации "

Тайванският водач Лай Чинг-те е мразен от Пекин като " рисков сепаратист ", защото отстоява суверенитета и другата еднаквост на острова. Той наследи двукратния президент Цай Инг-уен, с цел да стартира невиждан трети следващ мандат на власт за ръководещата Демократична прогресивна партия.

Пекин осъди речта на Лай при встъпването му в служба, по време на която той прикани Китай да приключи заплашването на Тайван.

Тайванското министерство на защитата осъди ученията на Китай като " ирационални провокации и дейности, които подкопават районния мир и непоклатимост ".

В изказване от четвъртък министерството съобщи, че е изпратило морски, въздушни и сухопътни сили в отговор на ученията.

" Заставаме с твърда воля и въздържаност. Не се стремим към спорове, само че няма да се уплашим от подобен. Имаме увереността да защитим националната си сигурност ", се споделя в известието.

Говорителката на президента на Тайван Карен Куо съобщи в изказване: " За страдание Китай заплашва демокрацията и свободата на Тайван и районния мир и непоклатимост с едностранни военни провокации. "

" Пред лицето на външните провокации и закани ние ще продължим да пазиме демокрацията и ще имаме увереността и способността да пазиме националната сигурност ", добави Куо.

23-милионното население на Тайван от дълго време е привикнало със опасността от военните учения на Китай и в четвъртък животът в столицата Тайпе продължи обикновено.

Макар че тайванските новинарски излъчвания съобщаваха за китайските учения, това надалеч не беше единственото заглавие в дневния им ред, който включваше и последните политически разтърсвания в законодателния орган и даже информация за подаването на данъчни заявления през данъчния сезон.

Основният борсов показател в Тайпе, TAIEX, се увеличи с 0,26 % в средата на следобедната търговия.

Пропаганден напън

Китайските военни учения постоянно са що се касае за игра пред локалната аудитория, толкоз и за сигнализиране на желанията в интернационален проект. Китайските военни и държавни медии популяризират пропагандни материали и подчертават върху ученията, които остават водеща тематика в четвъртък в строго следените китайски обществени медии, оповестява CNN.



Кадри от ученията, оповестени от Източното театрално командване на НОАК, демонстрират фрегата с управляеми ракети " Нантун " и водач, който се качва в изтребител във военна база.

В реториката на китайските държавни медии и на НОАК ученията бяха показани като подготовка за обграждане на Тайван и даже като опасност за дребни отдалечени острови, които се намират наоколо до континенталната част на Китай.

Китайският държавен ефирен оператор CCTV съобщи, че голям брой формирования от разрушители и фрегати на военноморските сили на Източния спектакъл на военните дейности " маневрират с висока скорост в голям брой направления във водите към Тайван, създавайки многопосочен метод при напредването към острова ".

Междувременно военновъздушните сили на командването изпратиха десетки изтребители към основния остров и отдалечените острови на Тайван, съгласно CCTV.

" Чрез поддръжката и прикритието на Сухопътните войски и Ракетните войски бяха проведени голям брой типове самолети, които бяха заредени с бойни муниции, полетяха към авансово избраното въздушно пространство, с цел да открият голям брой ударни позиции, и се координираха с разрушители, фрегати и ракетни катери, с цел да симулират офанзива против " противников " високостойностни военни цели и разследващи и патрулни самолети " , се споделя в отчета.

В различен отчет CCTV разгласява поредност от плакати на това, което назовава " вълшебен оръжия, убиващи сепаратисти " , насърчаващи независимостта на Тайван.

Те включват изтребителите J-20 и J-16, разрушителя Type 052 и амфибийния транспортен док Type 071, както и балистичната ракета Dongfeng. Макар че в отчета не се прецизира дали те се употребяват в провежданите учения.

Карл Шустер, някогашен шеф на интервенциите в Съвместния разследващ център на Тихоокеанското командване на Съединени американски щати, съобщи, че Пекин се пробва да подчертае по-старата и по-малобройна техника на Тайван.

Например: " Тайванските F-16 са на повече от 20 години и всеки летателен час, който се разпорежда на тези самолети, доближава фюзелажа и оборудването от ден на ден до ремонт, който ги извежда от употреба за 1-4 месеца. Това също по този начин натоварва въоръжените сили като цяло, като ги държи в напрежение ", сподели той.

Шустер съобщи, че с изключение на ученията към основния остров на Тайван, " провокативно " е и навлизането на китайската брегова защита и други сили във водите наоколо до отдалечените острови, следени от Тайпе.

" Това слага Тайван в затруднено състояние. Ако реагират с военни средства или със мощ, рискуват да провокират спор ", сподели той.

Нарастване на напрежението

Под управлението на водача Си Цзинпин Китай става все по-настъпателен и ускорява дипломатическия, икономическия и военния напън върху Тайван, до момента в който островната народна власт стяга неофициалните си връзки със Съединените щати.

През август 2022 година Китай провежда огромни военни игри към Тайван, с цел да покаже недоволството си от визитата на тогавашния ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайпе. Пекин изстреля ракети във водите към острова и симулира обсада с изтребители и военни кораби, в най-голямата си проява на мощ от години.

Подобно обучение за обграждане беше извършено и през април 2023 година

Китайските военни самолети към този момент постоянно навлизат в зоната за идентификация на въздушната защита (ADIZ) на Тайван и пресичат междинната линия в Тайванския пролив - неофициална демаркационна точка, която Пекин не признава, само че до последните години значително спазваше.

Пекин също по този начин упражни напън върху Лай в навечерието на встъпването му в служба. На 15 май, дни преди встъпването на Лай в служба, Тайпе съобщи, че е разкрил 45 китайски военни самолета към Тайван, което е най-големият брой за един ден тази година.

Еван А. Файгенбаум, вицепрезидент по изследванията във Фондацията за интернационален мир " Карнеги ", назовава последните учения на Китай " тактичност за заплашване, част от модел, а не знак за идна война ".

Close in - and with coast guard. But it's an intimidation tactic, part of a pattern, not a sign of imminent war. Beijing has a robust coercion kitbag from which it will mix and match, ratchet up and back and up again to signal its range of options to coerce and inflict pain.
— Evan A. Feigenbaum (@EvanFeigenbaum)
" Пекин разполага със стабилен набор от средства за насила, които ще комбинира, ще усилва, ще връща и още веднъж ще усилва, с цел да покаже обсега на опциите си за насила и причиняване на болежка ", написа той в обществената платформа X.

Някои специалисти по защита означиха, че името на последните военни учения на Китай " Joint Sword-2024A " подсказва, че по-късно тази година може да последва още един кръг от учения.

Дрю Томпсън, старши теоретичен помощник в Училището за обществени политики " Ли Куан Ю " към Националния университет на Сингапур, означи, че ученията са част от един модел.

" Това не е изненада, нито тактически отговор на речта на президента Лай. Тези учения са част от дълготрайната, стратегическа подготовка на НОАК за водене и продобиване на война за Тайван " , добавя той пред CNN.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР