Деинституционализацията на грижата за деца, реформата в сферата на социалните

...
Деинституционализацията на грижата за деца, реформата в сферата на социалните
Коментари Харесай

Предстои закриване на последните 4 дома за медико-социални грижи за деца

Деинституционализацията на грижата за деца, промяната в областта на обществените услуги, политиките за ранно детско развиване и осъществяването на Европейската гаранция за детето ще продължат да бъдат измежду целите в партньорството сред държавното управление на България и УНИЦЕФ . Това разискаха министър Ивайло Иванов и представителят на Детския фонд на Организация на обединените нации за страната ни Кристина де Бройн по време на днешната си среща в Министерството на труда и обществената политика /МТСП/. В полемиката взе участие и заместник-министър Наталия Ефремова.

„ Едно от главните посоки на взаимните ни дейности с УНИЦЕФ България е дейната поддръжка, която организацията оказва при реализирането на процеса на деинституционализация на грижата за деца в страната. От началото на промяната са закрити общо 133 профилирани институции за деца от функциониращите през 2010 година 137 институции “ , сподели министър Иванов и изясни, че следва закриването и на последните 4 дома за медико-социални грижи за деца . Основна роля при осъществяване на процеса имат ограниченията за предварителна защита на изоставянето, реинтеграция в фамилна среда, осиновяване и приемна грижа.

Акцент в диалога бяха и политиките за ранно детско развиване , които имат сложен темперамент и се осъществят посредством обезпечаване на достъп до услуги в здравната, просветителната и обществената сфера. Основният фокус в напъните на МТСП е ориентиран към използването на сложен метод в грижите за децата и развиването на междусекторни услуги за поддръжка на родителите и децата, за наблюдаване на детското развиване, ранно определяне на усложнения, ориентиране към услуги за ранна намеса и други.

„ МТСП ще продължи да разчита на дългогодишното и дейно партньорство с УНИЦЕФ при осъществяване на политиките за поддръжка на децата и фамилиите. Гарантирането на най-хубавия интерес на децата, повишение на тяхното богатство, със специфичен фокус върху децата в риск и в уязвимо състояние, са в основата на нашето съдействие “ , сподели Ивайло Иванов.

Участниците в срещата се сплотиха към мнението, че осъществяването на самодейността на Европейската комисия – Европейската гаранция за детето ще продължи да бъде измежду главните посоки в партньорството сред България и УНИЦЕФ като основна самодейност за понижаване на детската беднотия и обществено изключване на европейско равнище.

„ Все още има доста работа по Гаранцията за детето, главно с това да обвържем локалната власт с самодейността. В общините има доста положителни практики в тази тенденция, само че те се нуждаят от поддръжка. Затова на последното съвещание на Комитета за наблюдаване на Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021-2027 обсъдихме идея да насочим фокуса си върху междусекторното съдействие и потреблението на пилотните модели, създадени от УНИЦЕФ “ , сподели заместник-министър Наталия Ефремова.

Кристина де Бройн даде висока оценка за лидерската роля на България във връзка с промяната за деинституционализацията на деца и превъзмогването на детската беднотия , както и по линия на Европейската гаранция за детето. Тя увери, че страната ни може да разчита на цялостна поддръжка от страна на УНИЦЕФ и изрази подготвеност за подпомагане в тенденция предложение на услуги, основани в общността.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР