Държавата започна да работи по двата мегапроекта за модернизация на

...
Държавата започна да работи по двата мегапроекта за модернизация на
Коментари Харесай

Комисията по отбрана одобри военни поръчки за 3.2 млрд. лева

Държавата стартира да работи по двата мегапроекта за рационализация на армията - пазаруване на изтребители и бронирани машини. Правителството към този момент внесе плановете за капиталов разход за гласоподаване в Народното събрание. Във вторник пък Комисията по защита ги утвърди, а ръководителят й Константин Попов изрече упования депутатите да гласоподават по плановете в пленарна зала при започване на юни. В това време по плановете би трябвало да се произнесат още две парламентарни комисии.

Засега превъоръжаването на армията ще коства на данъкоплатеца 3.2 милиарда лв.. Сумата набъбна много, откакто още през 2016-а Народното събрание таксува с Данък добавена стойност всички военни поръчки. Говореше се за анулация на тези разпореждания, само че явно работата се е разсъхнала и държавното управление просто е решило да отпусне повече пари за военна техника. Не за изпускане и информацията от последните дни, че до 2-3 седмици военното ведомство ще е готово и с плана за нови военни кораби, тъй че общата стойност на плановете може да стъпи на към 4 милиарда лв..

Първият план за сухопътните войски - за 150 броя бронирана бойна и специфична техника, е оценен 1.464 милиарда лв. с Данък добавена стойност. Изплащането на тези пари към бъдещата фирма-изпълнител на поръчката ще бъдат разсрочени във времето. Първите девет години страната ще заплаща по 100 млн. лв. годишно, а през последните три от 150 до 180 млн. лв.. Правителството слага изискването в производството на бронираните машини да бъде включен и българският военнопромишлен комплекс, а поддръжката и по-нататъшната рационализация да се правят у нас.

Колкото до бойните изтребители - управниците възнамеряват да купят най-малко 8 самолета за 1.8 милиарда лв. (отново с ДДС), а в бъдеще най-малко още толкоз, посредством сключването на нов контракт. В рамките на този план държавното управление е пресметнало и придобиването на летателни апарати, средствата за наземно обслужване, за образование на летците и първичната интегрирана логистична поддръжка. Планира се заплащанията да се разсрочат в девет годишен интервал. Според примерната скица първите три години ще се заплаща по 100 млн. лв., а по-късно вноските последователно вноските ще се усилват.

Шест страни са декларирали предпочитание да вземат участие в този търг. Те ще могат да предложат както чисто нови самолети, по този начин и такива "втора ръка ". Засега се знае, че писма са изпратени до Съединени американски щати, Португалия, Италия и Швеция, които стигнаха по последния стадий на предходната провалена процедура. Тогава Съединени американски щати и Португалия участваха с изтребители F-16 "втора ръка ", Италия оферираше използван модел "Юрофайтър ", а Швеция - чисто нови самолети "Грипен ".

Проектът за закупуване на нови изтребители беше едно от полетата за политически престрелки сред ръководещи и съпротива. В последна сметка се стигна до сформирането на анкетна комисия в Народното събрание, която предложи цялата процедура, да бъде рестартирана. И да се даде късмет на оптимално доста участници да се включат в търга. По-конкретно, анкетната комисия откри нередности, довели до декласирането на офертата за американските изтребители F-16.

Освен предходните участници, в новия търг ще се включат Израел и Франция, която предлага модела "Рафал ". Този изтребител попадна в полезрението на Министерството на защитата, откакто президентът Румен Радев пилотира този модел при визитата си във Франция.

Със сигурност е ясно, че новите самолети за Военновъздушните сили няма да бъдат съветски МиГ-ове. Това стана ясно от изявление на президента при визитата му в Русия. Радев означи, че такава покупка е невъзможна, най-малкото поради одобреното от държавното управление условие изтребителите да са създадени и да са на въоръжение в най-малко една страна от НАТО.

Както към този момент стана дума, в най-скоро време държавното управление ще утвърди и плана за нови военни кораби. При предходния опит да бъдат купени плавателни съдове поръчката бе на стойност 820 млн. лв.. През декември 2017-а обаче компанията МТГ "Делфин " се отхвърли от извоювания търг в последния миг. Интерес към този план нямаше и "Делфин " бе единственият претендент. Още тогава от министерството показаха, че компанията се отказала поради начисленото Данък добавена стойност върху военните поръчки. Очакванията към новия план са Военноморските сили да понижат условията си към плавателните съдове, с цел да се притегли интерес както от България, по този начин и от чужбина.

На собствен ред вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов разгласи, че договорите с определените претенденти по трите плана може да бъдат подписани още в края на тази година или началото на идната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР