Държавата в борба с безработицата в най-бедните райони. Социалното министерство

...
Държавата в борба с безработицата в най-бедните райони. Социалното министерство
Коментари Харесай

Държавата в борба с безработицата в най-бедните райони

Държавата в битка с безработицата в най-бедните региони. Социалното министерство отпуска 2 милиона лв., с цел да понижи безработните в общините, където всеки трети е отвън пазара на труда.

14 общини от три области са включени в пилотната стратегия, чиято цел е трайно безработните да бъдат подготвени да покачат квалификацията си и да се върнат още веднъж на пазара на труда.

Това са общини единствено в Северозападна България. Причината е, че безработицата там е сред 30 и 60 на 100.

Програмата е ориентирана главно към няколко групи – младежи до 29 година, хора, които от години са без работа и такива, които са на обществени помощи.

На 31 и без трудов стаж, Ангелина е без работа откогато е приключила междинното си обучение, брачният партньор й също.

Половината поданици на Борован са в ситуацията на младото семейство. Около 100 от тях ще могат да бъдат подготвени и наети на работа с пари от страната. Освен тях, новината зарадва и дребното работодатели в региона.

„ При изискване, че няма развита стопанска система, няма настоящи предприятия, с изключение на развито селско стопанство, те нямат късмет къде да работят”, сподели Десислава Тодорова.

Kандидатите за работа би трябвало само да са регистрирани в Бюрата по труда.

„ Приоритетно ще бъдат включени хора на обществено подкрепяне, концепцията е тези лица да не получават обществени помощи, а да могат да изкарват финансови средства посредством полагане на труд”, съобщи Искрен Ангелов.

Парите за безработни ще стигнат за наемане на работа на към 830 души. Ангажиментът обаче е единствено за четири месеца и не е ясно дали по-късно тези хора още веднъж няма да са отвън пазара на труда.

Според плановете на общественото министерство безработицата в тези 14 общини би трябвало да спадне с 10 на 100.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР