Данните за COVID-19 включват обезпокоителна реалност: нямаме представа кой от

...
Данните за COVID-19 включват обезпокоителна реалност: нямаме представа кой от
Коментари Харесай

Без симптоми, а с COVID-19 - причини

Данните за COVID-19 включват притеснителна действителност: нямаме визия кой от нас популяризира заболяването. Около половината от неволните „ разпространители “ на вируса се усещат добре до няколко дни преди да проявят прословутите признаци на кашлица, тресчица и отмалялост, само че до тогава те може към този момент да са заразили голям брой хора. В същото време, още по-неуточнената група инфектирани с ковид човеци, които остават безсимптомни, съставляват 40% от инфекциите в Съединени американски щати, съгласно оценки на Американските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите, оповестява БГНЕС, базирайки се на „ Нешънъл Джиографик “. Но още по-дезориентиращият въпрос е за какво тези две групи - пресимптомни предаватели и асимптоматични случаи, са толкоз чести. Други вируси, като грип и настинки, също се популяризират тихо. Но изключителната неуловимост на вируса, който предизвиква COVID-19, затруднява контрола.
Част от казуса е неналичието на познания за това по какъв начин се демонстрира заболяването. Знаем, че възрастните хора, затлъстелите и страдащите от други болести като астма или диабет са по-склонни да развият тежка форма на COVID-19. Но тези, които са инфектирани и все пак заобикалят най-тежките признаци на вируса, са най-трудни за пояснение. Изследователите се пробват да проучат биологията на тези случаи и да разработят свързани модели за прогнозиране на разпространяването на COVID-19. Последните данни демонстрират, че може да е композиция от генетика, възраст и характерност на персоналната имунна система, която дефинира дали инфекцията ще се развие в лек или съвсем неосезаем случай.
 Симптомите на ковид, грип и простуда - по какъв начин да отличим тези заболявания Симптомите на ковид, грип и простуда - по какъв начин да отличим тези заболявания
На първия стадий признаците на ковид могат елементарно да бъдат комплицирани с деянията на грип. В множеството случаи и двете болести са прочие..
Трудно е да се реши.
Най-голямата компликация при проучването на асимптоматично предаване е опцията да се разбере какъв брой постоянно се случва, защото субектите, които нямат недоволства рядко се подлагат на тест. И даже в страни, които са провели обширни тестови акции, като Китай и Исландия, е било мъчно да се получат надеждни данни. Една от аргументите е, че изследователските изследвания не наблюдават пациентите задоволително дълго след теста, с цел да се види дали те развиват признаци по-късно. Ново изследване, оповестено в „ Nature “, пресмята, че в Ухан, Китай, 87% от инфекциите не са открити при започване на пандемията, защото здравните служащи не са знаели за безсимптомното разпространяване.
Що се отнася до хората, които не демонстрират никакви признаци, към момента не е ясно какъв брой заразни могат да бъдат те, защото откривателите изпитват компликации при документирането на предаването на вируса. CDC (Център за надзор и предварителна защита на заболяванията) пресмята, че заразността на асимптоматичните случаи е 75% в съпоставяне със симптоматичните случаи, като предизвестява обаче, че тази оценка се основава на много неразбираемо познаване за разпространяване на вируса, или по-скоро на неумишлено изпускане на вируса в атмосферата от инфектираните субекти. Може би за начало асимптоматичните човеци носят понижено вирусно натоварване или имунната им система се държи като тази на прилепите. „ Прилепите имат тези вируси, само че те не развиват заболяването. Изглежда, че имат имунен отговор, който им разрешава да победят вируса “, сподели Стенли Перлман, професор по микробиология и имунология в Университета на Айова в Айова Сити. Тези теории биха могли да хвърлят светлина върху новите китайски проучвания, показващи, че асимптоматичните човеци имат по-слаб имунен отговор като цяло и създават по-малко антитела, едно от защитните оръжия на имунната система.
" Дезориентираща " биология.
Изследователите също се пробват да схванат кои субекти са най-вероятно " невидими " случаи на COVID-19. Всъщност най-сериозните форми на този вирус наподобява щадят най-младите, съгласно разбор на близо 17,3 милиона медицински досиета на английски пациенти, който свързва заплахата от гибел заради вируса със старостта. Говорейки за тежките форми на болестта, " най-определящият индикатор безспорно е възрастта ", споделя Пол Сакс, клиничен шеф на инфекциозното поделение в Бригам и Болница за дами в Бостън и професор по медицина в Харвардското здравно учебно заведение. Но повода не е просто в по-доброто здраве на по-младите. Според една от теориите най-уязвимите субекти биха имали повече ACE2 рецептори или клетъчните " порти за достъп " за ковид. В съпоставяне с младежите, възрастните имат повече ACE2 в тялото, а също и в лигавиците на носа, една от първите точки на контакт с вируса. Затлъстелите лица също имат по-голям брой от тези рецептори.
 Хората, които нямат признаци, би трябвало да продължат да живеят обикновено Хората, които нямат признаци, би трябвало да продължат да живеят обикновено
" Хората, които се усещат добре и нямат признаци (бел.ред. на коронавирус), би трябвало да продължат да живеят обикновено. Онези, които имат...
Друга доктрина, която се постанова, е, че младежите нормално са по-изложени на вирусни респираторни инфекции, тъй че в случай че се заразят с вируса COVID-19, това е по-малко рисково. " Излагането им на голям брой коронавируси им обезпечава частична отбрана против COVID-19, " споделя Сакс. Преработена, само че към момента непубликувана публикация, оповестена в „ Nature “, акцентира, че хората, които са се възстановили от някои типове коронавируси, може да имат към този момент съществуващи „ Т-клетки с памет “, които или предотвратяват заплахата от COVID-19, или го лимитират до лек случай. Други проучвания демонстрират, че асимптоматичните човеци могат просто да имат по-голям генетичен шанс. Някои хора имат вариации в гените ACE2, които ги вършат по-уязвими към шип протеина на вируса COVID-19 или по-склонни към инфектиране, което оставя белези в белите дробове, или имат стеснени кръвоносни съдове, което утежнява заболяването. Ранните отчети от Италия и Испания демонстрират, че някои кръвни групи усилват риска от хоспитализация, само че по-големи изследвания, направени неотдавна, опонират на тази доктрина.
Леки признаци.
Хората с други известни болести също могат да ги предават безсимптомно, само че това нормално се подценява от учените, защото изследванията нормално се концентрират върху най-тежко засегнатите. Проучване в целия Европейски Съюз от 2019 година се стреми да документира това „ невидимо “ разпространяване. Проектът възнамерява да тества 214 души седмично на голям брой места в Ню Йорк за 18 разнообразни респираторни вируса, като грип и редица микроби, причиняващи простуда, в това число някои коронавируси. Повече от година и половина откривателите откриха, че изумителните 55% от позитивните случаи са без признаци и честотата на асимптоматичните инфекции надвишава 70% за множеството вируси. Изследователите обаче не са съгласни, изключително тези, които учат въздействието, върху степента на инфекциозност на тези „ безмълвни “ случаи.
„ Това е тематика, която е обект на диспути в продължение на доста години “, споделя Бен Каулинг, професор и началник на секция по епидемиология и биостатистика в Училището за публично здраве на университета в Хонконг „ За грипа инкубационният интервал е един до два дни. Предаването настава бързо и множеството случаи са леки. Много е мъчно е да се наблюдава по какъв начин инфектираните субекти са били инфектирани ". Въпреки компликациите при следенето на предаването на, Каулинг споделя, че 14-дневният инкубационен интервал на ковид е дал на медицинските експерти повече време да свържат точките и да проследят асимптоматичните случаи. Един незабравим аспект обаче е, че някои хора, откакто бъдат осведомени, че са инфектирани, признават, че в действителност не са изцяло безсимптомни.
„ Когато бяха запитани за признаците, които изпитваха, те осъзнаха, че се усещат изключително “, споделя Каулинг „ Има сива зона, където сърбежът в гърлото или главоболието може да са признак на зараза или просто последица от нощ, в която не сте спали добре “. Това комплициране по отношение на класическите признаци на COVID-19 не е изненадващо, като се има поради, че описът продължава да пораства. Сега той включва загуба на усет и аромат, обриви по пръстите на краката и даже стомашно-чревни разстройства като гадене или диария. Скорошна публикация в „ Nature Medicine “ показва, че даже хора, които нямат признаци, към момента могат да претърпят увреждане на белите дробове. С други думи, това, което откривателите са считали за същински асимптоматични случаи, в действителност може да бъде пауцисимптомно - т.е. случаи, при които дребното признаци са толкоз леки, че са съвсем незабележими. „ Те са леки болести, които ви карат да се чувствате не в цялостна форма, само че не ви карат да мислите за зараза с COVID-19 “, споделя Лорън Ансел Майерс, професор по интегрирана биология в Тексаския университет в Остин, която учи модели на заболяванията.
 Симптоми при ниско и високо кръвно налягане Симптоми при ниско и високо кръвно налягане
Как да разберете дали имате ниско или високо кръвно налягане, в случай че нямате уред за кръвно вкъщи? Има някои признаци, които могат да ви...
По-доброто опознаване на тази сива зона може да бъде от главно значение за ограничение на разпространяването на вируса. „ Би било значимо да разберем, че леките признаци са постоянно срещани, с цел да можем да идентифицираме и изолираме субектите по-бързо “, споделя Майерс. " Ако има по-малко същински асимптоматични случаи, в сравнение с считаме, това може да има голямо влияние върху нашите прогнози и отваряне на политиките ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР