Дълбок поклон пред паметта и делата на тази българка! Поне

...
Дълбок поклон пред паметта и делата на тази българка! Поне
Коментари Харесай

Разруха в сърцето на Стара планина натъжи и разгневи мрежата

" Дълбок реверанс пред паметта и делата на тази българка! Поне покрива да се ремонтира и да се сложат стъкла, с цел да не се разрушава в допълнение. Защо са мародерствали хората по този начин?!? Къде е това " министерство на образованието "?!?Жалко, доста тъпо. Поне някой частник да я беше взел, минимум постройката щеше да се резервира ".

" Такова безхаберие, такова разточителство го има единствено в България! Бедни сме били, не не сме, с тази божествена красива природа сме доста богати, само че безпаричен ни е мозъкът, че нехаем и не използваме ресурсите си! Жалка картина, която е на доста места из страната! "

" Състоянието на тази изключителна по своята архитектура и местонахождение постройка е позор и срам за Габрово ".

Това са единствено три от стотиците мнения под обява във Facebook, обвързвана с изоставеното учебно заведение на Тота Венкова в Стара планина. Уникалното климатично учебно заведение над Габрово, издигнато с парите на първата дипломирана лекарка в България, е на път да изчезне. 

Тота Венкова Чехларова е първата българка – квалифициран доктор. Нейният живот е образец в българската история за жена със обществено значима специалност, благодетелка и благотворителка.

Д-р Тота Венкова е родена напролет 1855 година в Габрово в фамилията на Мария и Венко Чехларови. Рано остава сираче и с помощта на материалната помощ на Благотворителното женско сдружение " Майчина грижа " през 1873 година приключва с отличен триумф и примерно държание първия випуск на Габровското петокласно девическо учебно заведение. Същата година става учителка в главния курс на учебното заведение.

С идването на съветските войски през Руско-турската война 1877-1878г. всички учебни заведения са превърнати в лазарети. Тота Венкова постъпва като самарянка във военния санитарен пункт и взема решение да посвети живота си на страдащите и болните. Руски боен доктор й оказва помощ да подаде молба за стипендия от Санктпетербургското благотворително сдружение, която показва огромно предпочитание да се посвети на здравната просвета.

Получава стипендия и отпътува за Петербург да учи медицина. Прекъсва следването си поради заболяване и се връща в България. През 1883 година отпътува още веднъж за Санкт Петербург, като стипендиантка на Министерство на националната култура. Завършва медицина през 1886 година и се връща в България и стартира да работи като доктор в Русе, Велико Търново, Варна и София.

През 1893 година в Санкт Петербург специализира вътрешни и детски заболявания. Две години по-късно специалзира във Виена акушерство и гинекология. След завръщането си основава курсове за подготовка на акушерки към Александровска болница в София. До 1900 година е учебен доктор в Софийската девическа гимназия.

Поради здравословни проблеми доктор Тота Венкова се отдръпва от държавна работа и работи единствено на частна процедура. Нейният дом в центъра на София се трансформира в безвъзмездна акушеро-гинекологична консултация. Така до края на дните си (почива на 23 декември 1921 г.) тя оказва помощ на заболели, небогати и безприютни.

В края на живота си доктор Тота Венкова завещава цялото свое имущество на народа си. Според оставеното от нея наследство, което се извършва едвам през 1932 година, тя подарява на Софийския университет 40 000 лева (тогавашни пари), на Искрецкия санаториум за гръдно заболели " Фердинанд I “ – 500 000 лева, с цел да се подреди павилион с 40 кревати за лекуване на туберкулозни деца и на Габровското девическо училище – 500 000 лева Умира на 23 декември 1921 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР