Човечеството използва препарати, съдържащи мед от векове за борба с

...
Човечеството използва препарати, съдържащи мед от векове за борба с
Коментари Харесай

Разработено е бактерицидно медно покритие за сензорни екрани, което е прозрачно

Човечеството употребява препарати, съдържащи мед от епохи за битка с гъбични и бактериални болести по растенията. Медта е известна и със способността си да убива човешки патогенни бактерии при контакт. Добавянето на мед към покритието на сензорните екрани би понижило доста биологичната заплаха от потреблението на сензорни екрани на публични места, което би било потребно в днешни времена. За страдание обаче, медта е непрозрачна и електропроводима. Нито едно от тези качества не е положително за покритие на сензорен екран, само че наподобява, че учени са намерили вид за решаването на този проблем.

Снимка от електронен микроскоп на покритието, на която се виждат обособените медни наночастици.

Изследователи от Каталунския институт за проучвания и напреднали изследвания (ICREA) в Испания, Института по фотонни науки (ICFO) и Corning са измислили метод медното покритие на екраните да стане транспарантно за забележимата светлина, като в същото време резервира бактерицидните си свойства. Решението, което учените са измислили се назовава TANCS или „ транспарантна наноструктурирана медна повърхнина “.

Бактерицидността се отнася до способността за причиняване на гибел на бактериите.

На първия стадий от процеса върху подложката Corning Gorilla Glass е нанесен меден пласт. След това, употребявайки процеса на „ бързо термично отгряване “ медният пластът беше нагорещен до 390°C и поддържан на тази температура в продължение на 10 минути, след което беше охладен. В резултат на тази процедура пластът се разстила на голям брой отмерено ситуирани медни наночастици.

Тестовете демонстрираха, че в тази форма TANCS покритието резервира антибактериалните свойства на медта, само че става транспарантно с безпристрастен цвят и резервира електропроводимостта си.

Допълнително върху пласта са нанесени пластове от силициев диоксид и флуоросилани (съединения, отблъскващи вода и мазнини), които в допълнение усилват трайността на покритието и усъвършенстват неговата успеваемост.

По време на тестванията е открито, че TANCS покритието унищожава 99,9 % от бактериите Стафилококус ауреус в границите на 2 часа. Покритието остава непокътнато и дейно даже след многократни процедури на разчистване с почистващи препарати. Тестът с ускорена процедура сподели, че в случай че такова покритие се почиства усърдно два пъти на ден в продължение на 2 години, то изцяло ще резервира бактерицидните си и други свойства.

„ Въпреки че е належащо по-нататъшно развиване за пълноценни търговски приложения, това е стъпка в вярната посока за основаване на опция за антимикробни сензорни екрани за публични или лични екрани. “

казват разработчиците

Изследването на учените е оповестено в списание Communications Materials.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР