По света продължават да се появяват нови варианти на Covid-19,

...
По света продължават да се появяват нови варианти на Covid-19,
Коментари Харесай

Това не се очакваше: водещият китайски експерт по Ковид се подготвя за нова пандемия

По света не престават да се появяват нови разновидности на Covid-19, само че учените и лекарите към този момент са почнали да се приготвят за появяването на идната пандемия. Специалистът по инфекциозни заболявания Джан Венхун учи провокациите, подбудени от пресичането на две възходящи закани: изменението на климата и инфекциозните заболявания. Със стоплянето на планетата се чака да се развият нови инфекции и те да се разпространят в нови области. Учените са загрижени и за въздействието на изменението на климата върху лекуването на инфекциозните болести и антибиотичната устойчивост. Новите проучвания и системи за мониторинг могат да оказват помощ за идентифицирането на евентуални пандемии в ранен стадий.

Чжан Венхун е шеф на Националния медицински център за инфекциозни заболявания в Китай. През 2020 година Джан е назначен за началник на Шанхайската клинична експертна група по Covid-19, трансформирайки се в централна фигура в битката на страната против вируса. Той е разгласил стотици научни публикации в региона на публичното здраве и инфекциозните заболявания. Сега обаче Джан учи по какъв начин измененията в околната среда въздействат на патогените.

Докато обществеността обръща повече внимание на рисковите последствия от изменението на климата, като да вземем за пример пагубните естествени феномени, от ден на ден се усилва броят на проучванията, които преглеждат косвените последствия от стоплянето върху разновидността и разпространяването на патогените. Със стоплянето на Земята се уголемява резервоарът за бактерии и вируси. Това ще изложи от ден на ден животни на бактериални, вирусни и гъбични инфекции, защото патогените и техните преносители, като кърлежи и комари, ще се снабдят с повече обитаема земя.

В Съединени американски щати да вземем за пример честотата на енцефалитите и лаймската болест, които се предават от кърлежи, се усилва. В същото време в Китай треската денга, пренасяна от комарите, все по-често се среща в региони, където преди не е съществувала. Маларията остава главен проблем в Югоизточна Азия и Африка. Тъй като северните райони като Аляска не престават да се затоплят, някои антични типове бактерии и гъбички може да си проправят път към хората. Съществува догадка, че пандемията Covid-19 е била предадена на хората от прилепите, чиито местообитания също се уголемяват.

Джан, в качеството си на шеф на Шанхайския център за просвета и технологии Inno, подписа меморандум за съгласие с Университета на Хонконг. Целта е да се обединят напъните на експертите в региона на изменението на климата, публичното здраве, контрола на инфекциозните заболявания и публичната политика. Съвместната работа ще включва научни проучвания, основаване на системи за мониторинг и създаване на платформи за разискване на политиката в региона на публичното здраве. Всичко това ще разреши на учените да разпознават по-рано евентуалните пандемии.

Освен подготовката за битка с разпространяването на бъдещи патогени, учените са загрижени и за това по какъв начин изменението на климата ще се отрази на лекуването на инфектираните пациенти. Антимикробната устойчивост е различен възходящ проблем. Бактериите, паразитите, вирусите и гъбичките към този момент не са уязвими към медикаментите, които имат за цел да ги унищожат. Джан съобщи, че през 2019 година 1,27 млн. души в света са умряли директно заради антибиотичната устойчивост. По думите му до 2050 година 10 милиона души ще умират всяка година от устойчивост към медикаменти. Антимикробната устойчивост също има доста общо с изменението на климата, активността на хората и животните.

Въпреки че светът публично излезе от обвързваните с Covid-19 локдауни предходната година, Джан означи, че „ методът, по който вирусът мутира и се развива, към момента буди огромно безпокойствие “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР