Китайски учени демонстрираха големия потенциал на перовскитните материали за производство

...
Китайски учени демонстрираха големия потенциал на перовскитните материали за производство
Коментари Харесай

Разработен е по-щадящ рентгенов апарат с перовскит

Китайски учени демонстрираха огромния капацитет на перовскитните материали за произвеждане на рентгенови детектори с усъвършенствана пространствена разграничителна дарба, скорост на отчитане и успеваемост при ниски дози радиация. Предложеното от тях рентгенографско устройство ще може да прави фотосите по-ефективно и по-безопасно за хората.

Рентгенографията – изобразяването на вътрешните органи на организмите или на вътрешната конструкция на предметите посредством прекосяване на рентгенови лъчи през тях – се употребява необятно в здравната диагностика, инженерството, изкуството и криминалистиката. Рентгеновите детектори с непосредствено превръщане, направени от полупроводникови материали, демонстрират по-добра пространствена и времева разграничителна дарба при по-ниски дози на облъчване спрямо детекторите с косвено превръщане, направени от сцинтилационни материали.

Въпреки това наличните през днешния ден материали, като кварц, селен, кадмий-цинк-телур или кадмий-телур, не са най-подходящи за основаване на рентгенови лъчи, било то заради ниската им всмукване или високата им цена, написа EurekAlert.

Перовскитът би могъл да бъде по-добра опция на сегашните полупроводникови материали. Но единствено в случай че учените съумеят вярно да оценят опцията за съчетание на този материал с високоскоростна пикселизирана CMOS (комплементарна конструкция метал-оксид-полупроводник).

За да намерят отговор на този въпрос, експерти от Китайската академия на науките и Централния китайски учебен университет проектират рентгенов детектор с непосредствено превръщане, направен с неорганичен перовскитов филм от CsPbBr3, отпечатан върху CMOS.

Тестовете демонстрират, че препоръчаният детектор реализира висока пространствена разграничителна дарба и разрешава приемане на изображения при ниски дози на облъчване (260 nGy). Освен това той е подобаващ и за триизмерна компютърна томография.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР