Членовете на Конгреса на САЩ възнамеряват да ограничат размера на

...
Членовете на Конгреса на САЩ възнамеряват да ограничат размера на
Коментари Харесай

Членове на Конгреса настояват за намаляване на пенсиите на бившите американски президенти


Членовете на Конгреса на Съединени американски щати имат намерение да лимитират размера на пенсиите на някогашните президенти на страната до 200 хиляди $ годишно. Това заяви в петък вестник "Вашингтон Екзаминър", обяснявайки, че сега петимата живи някогашни президенти взимат с 5 хиляди $ повече от посочената сума.

Според изданието съответният законопроект е иницииран от конгресмена от Републиканската партия Джоди Хейс и се чака Камарата на представителите да го гласоподава идната седмица.

"Ще бъде заслужено да се понижим финансовите средства, предопределени за някогашните президенти, защото те не се нуждаят от сходна помощ", аргументира се конгресменът.

През октомври подобен законопроект беше утвърден и от Комитета за национална сигурност към Сената. Тогава Джони Ернст, също републиканка, го показа на сътрудниците си.

"Нашият народен дълг надвишава 20 трилиона $, което допуска от нас дейности. Това (законопроектът - бел.авт) е още една значима стъпка, целяща да спре безконтролното консумиране на обществени средства. Скандално е да желаеме от данъкоплатците да заплащат разноските на някогашните президенти във време, когато те вършат милиони долари от продажбата на своите записки и от четенето на лекции", напомни думите й "Вашингтон Екзаминър".

Освен съкращаването на размера на пенсиите, законопроектът планува и понижение на средствата в размер на 500 хиляди $ годишно, от които всичките някогашните президенти се възползват за наемането на офисни пространства и заплащането на щатните си чиновници. Според проектите тази сума ще бъде автоматизирано понижена до 350 хиляди $ в границите на идващите 5 години, а по-късно и до 250 хиляди.

Плащанията на някогашните държавни глави от държавната хазна се разграничават обаче доста сега. Така, да вземем за пример Джими Картър е получил през 2016 година едвам 230 000 $, а Джордж Буш-Старши - три пъти повече (малко над 600 хил.). Най-голямата дадена сума също принадлежи на семейство Буш. Според одитите през въпросната година Буш-младши е взел 800 000 $.

Годишната аренда за офис на Барак Обама пък се чака, че ще бъде сред 500 и 550 хиляди $ годишно. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР