Често в българския език наричат кехлибара янтар от руското му

...
Често в българския език наричат кехлибара янтар от руското му
Коментари Харесай

Янтар - значение и свойства

Често в българския език назовават кехлибара янтар от съветското му название " янтарь ". Думата кехлибар произлиза от персийското " кахруба ", което значи привличащ сламата.

Кехлибарът се образува от вкаменена смола на праисторически иглолистни дървета, а възрастта му е сред 30 до 60 милиона години. Има и " по-млади " изкопаеми смоли, които не са изцяло вкаменени и се назовават копал.

Янтарът е употребен като материал за декорации от антични времена. Интересен факт е, че до момента в който от смолите, изтичащи от дърветата " хващали " дребни инсекти и листа от растения, които оставали включени във вкаменената му маса.

 Лъв

Кехлибарът е топъл на досег, а при натъркване с парче плат се наелектризира и притегля прахуляк и дребни частици. Янтарът е подобаващ за зодиакалните знаци Лъв и Телец.

Още от дълбока античност се счита, че кехлибарът въплъщава слънцето поради преобладаващо жълтия си цвят. Римският стихотворец Овидий преразказва в своите " Метаморфози " легендата за гибелта на Фаетон като споделя, че сълзите на майка му засъхнали в парченца кехлибар. Древните римляни са считали още, че чудодейните качества на янтара лекуват от болести на кожата, ревматизъм и пазят от непознатия яд.

 Телец

И до през днешния ден се счита, че бижутата с янтар имат невероятни защитни сили, а самото допиране до камъка пречиствало тялото. В този ред на мисли не е инцидентно, че огромна част от броениците се създават от кехлибар.

Историята споделя, че носенето на колие от янтар на голата си шия, ще ви помогне за възобновяване на ендокринната система и по-конкретно ще помогне при проблеми с щитовидната жлеза.

Много хора имат вяра в магическата мощ на янтара и лекуващите му свойства. Мюсюлманите създават от него " капки за всичко " и имат вяра, че в случай че камъкът е обработен и шлифован, той към този момент не има чудотворни качества.

В Грузия пък с часове протриват ръцете си с кехлибарени броеници за здраве и шанс, а турците имат вяра, че камъкът защищава от болести и вълшебства. В Китай носят талисмани от мрачен янтар за отбрана от заболявания.

В Полша и до през днешния ден се счита, че кехлибарът отстранява отоците на сливиците, спомага за растежа на зъбите при бебетата. Димът от разпален камък пък понижава ревматичните болки и пристъпите на астма.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР