Словенецът Тадей Погачар си гарантира титлата в 107-мото издание на

...
Словенецът Тадей Погачар си гарантира титлата в 107-мото издание на
Коментари Харесай

Тадей Погачар си гарантира титлата в колоездачната обиколка на Италия

Словенецът Тадей Погачар си подсигурява купата в 107-мото издание на Обиколката на Италия с впечатляваща победа в предпоследния 20-и стадий.

Колоездачът от тима на Обединените арабски емирства измина за 4:58:23 часа 184-километровата отдалеченост от Алпаго до Басано дел Грапа. Той изпревари с 2:07 минути групата на преследвачите, в която първи финишира французина Валентен Паре-Пентр (Декатлон), следван от колумбиеца Даниел Мартинес (Бора-Хансгрое). Четвърти финишира италианецът Антонио Тибери (Бахрейн-Викториъс), следван от колумбиеца Айнер Рубио (Мовистар), италианеца Джулио Пелицари (Бардиани) и британеца Герайнт Томас (Инеос).

Погачар реализира решителната си офанзива 36 километра преди финала, когато при второто прекосяване за деня на височината Монте Грапа се откъсна от останалите кандидати за генерално класиране, а малко по-късно задмина и избягалия напред Пелицари.



С триумфа си през днешния ден, който е шести от началото на Обиколката на Италия и общо 76-и в кариерата му, Погачар усили на 9:56 минути преднината си в генералното класиране пред Даниел Мартинес. Тъй като утрешният 21-ви стадий е напълно равнинен, това няма да докара до разбърквания в челото на класирането и Мартинес няма по какъв начин да нападна позицията на Погачар. Трети в подреждането е Герайнт Томас на 10:24 минути.

Освен " розовата фланелка ". която ще стане факт в неделя, Погачар към този момент завоюва и " синьото трико ", което се дава на най-хубавия катерач. Словенецът има 270 точки, до момента в който вторият Пелицари е с 206.

При спринтьорите притежател на " цикламеното трико " продължава да бъде италианецът Джоната Милан от отбора на Лидл-Трек. Той има 327 точки - със 127 повече от втория Кейдън Гроувс (Австралия/Алпецин-Декьонинк).

За 25-годишния Погачар това е трета извоювана огромна Обиколка след триумфите му в Обиколката на Франция през 2020 и 2021 година.

Обиколката на Италия завършва в неделя с равнинен стадий по улиците на Рим. Той е с дължина от 125 километра.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР