Чесънът е една от най-често срещаните съставки в традиционните български

...
Чесънът е една от най-често срещаните съставки в традиционните български
Коментари Харесай

5 проблема след прекаляването с чесън


Чесънът е една от най-често срещаните съставки в обичайните български ястия. Освен за готвене, той се употребява и за лекарство. Поради своите противовъзпалителни свойства, той защищава от настинки и се предлага за укрепване на имунната система.

Зеленчукът е доста по-богат на хранителни субстанции спрямо кромид лука. Той съдържа витамините А, В1, В2 и минерали като желязо, магнезий , калций, селен, мед и други. В 100 г чесън (около 2-3 глави) има 30.8 г въглехидрати, 6.2 г белтъчини, 1.5 г целулоза, 0.2 г фосфор, 0.2 г мазнини, 0.15 г желязо, 0.15 г аскорбинова киселина .

Чесънът съдържа близо 200 биоактивни съставки, най-важните от които са алиин и алицин . Алиинът е органично съединяване, производно на аминокиселините. То няма мирис, само че при смилане на чесъна ензимът алиназа трансформира алиина в алицин. Това придава присъщия мирис и усет на зеленчука.

Въпреки че се харесва на доста хора, не би трябвало да се прекалява с потреблението на чесън , тъй като може да навреди на здравето. Ето кои са най-честите странични резултати при преяждане

с белите скилидки:

Лош мирис

Липсата на персонална хигиена не е единствената причина за неприятната миризма след хранене с чесън. Едва ли има хора, които обичат да миришат на чесън, по тази причина заобикалят да го хапват през работно време или си мият зъбите след обяд, с цел да не отблъскват хората към тях.

Истината е, че в чесъна има разнообразни химикали , които способстват за неприятния мирис. Така че, преди да ядем чесън, би трябвало да сме сигурни, че имаме четка и паста в чантата или най-малко ментови бонбони, с които ще подобрим дъха си. Но каквото и да си приказваме, от време на време усетът на чесъна се усеща в устата даже няколко дни след приема му.

Кожни обриви

Дразнене на кожата и обриви са различен непряк резултат от прекомерното ястие на чесън. Това се дължи на ензима алиниаза, който нормално е причина за слаби кожни обриви. Затова доста хора избират да употребяват ръкавици или разнообразни съоръжения, с цел да обелят и нарежат чесъна.

Главоболие

Ако похапваме прекалено много чесън в сурова форма, нищо чудно да ни заболи глава по-късно. Според разнообразни проучвания, консумирането на пресния зеленук подтиква т ригеминалния нерв (петият черепно-мозъчен нерв), с цел да освободи химичните субстанции невропептиди , които нападат мозъка и провокират главоболие, а от време на време и мигрена.

Свързани публикации.. Как лекува чесънът? 0 Срещу гъбички – чесън и хидрастис 0 Чесън – за здрави артерии и обикновено кръвно 0

Причинява повръщане и киселини

Консумирането на по-голямо количество сурови скилидки чесън може да докара до повръщане и даже киселини .

Понижава кръвното

Много хора, които похапват чесън, се оплакват, че са замаяни и им се вие свят по-късно. Тези признаци се дължат на способността на чесъна да смъква кръвното налягане. Пациентите с хипотония е по-добре да заобикалят да ядат зеленчука, тъй като по-късно може да получат зашеметяване.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР