източник: Горчивите храни са полезни за здравето, въпреки острия им

...
източник: Горчивите храни са полезни за здравето, въпреки острия им
Коментари Харесай

7 горчиви, но полезни храни

източник:

Горчивите храни са потребни за здравето, макар острия им усет. Богати са на антиоксиданти и субстанции, които могат да предотвратят редица болести, в това число и рак .

1. Горчив пъпеш

Горчивият пъпеш е зелен на цвят и прилича краставица. Съдържа фитохимикалите тритерпеноиди, полифеноли и флавонодоиди, за които се твърди, че забавят растежа на раковите кафези. Използва се за намаление на кръвната захар от диабетиците. Богат е на антиоксиданти, които понижават риска от сърдечносъдови болести.

2. Кръстоцветни зеленчуци

Към този вид зеленчуци спадат броколите, брюкселското зеле, руколата, репичките и други Те съдържат съединенията глюкозинолати , придаващи им горчивия усет. Консумиращите ги са с по-нисък риск от развиване на рак. Кръстоцветните зеленчуци подкрепят чернодробните ензими да обработват токсините по-ефективно.

3. Глухарче

Листата от глухарче може да се употребяват сурови в салатата, супата, а даже и в тестени произведения. Заради горчивия им усет, може да се одобряват с други храни като чесън или лимон. Богати са на доста витамини и минерали, в това число калций, желязо, манган, витамин А, С и К. Съдържат и каротеноидите лутеин и зеаксантин, предпазващи от недъгавост на макулата . Листата от глухарче са източник на пребиотици, които подтикват здравите чревни бактерии.

4. Обвивката на цитрусите

Горчивината на външната кора и бялата вътрешност на цитрусовите плодове, се дължи на съществуването на флавоноиди , които защищават плодовете от вредители и са доста потребни за човешкото здраве. Цитрусовите флавоноиди оказват помощ при битката с рак, като понижават възпаленията в организма и форсират детоксикацията. Кората на цитрусите може да бъде включена към всяко ядене като фалшификация в настърган или изсушен тип.

5. Червени боровинки

Червените боровинки имат антибактериални свойства и са богати на антиоксиданти. Те съдържат полифенол, прочут като проантоцианидин , предотвратяващ попадането на бактерии по телесните тъкани. Рискът от инфекции в стомаха, червата и уринарния тракт се понижава, в случай че се одобряват по две чаши на ден сок от червени боровинки. Редовната им консумация е обвързвана с положително сърдечно здраве, понижено инфектиране, кръвно налягане и кръвна захар.

Свързани публикации.. Горчив усет в устата – на какво се дължи? 0 Храни, които понижават възпалителните процеси в организма 0 С коя храна ще понижим сърдечносъдовия риск? 0

6. Какао

Хората, които ядат шоколад 5 пъти седмично, имат по-нисък риск от сърдечни болести, по отношение на тези, които не ядат.
Това се дължи на полифенолите и антиоксидантите, които се намират в какаото. Неподсладеното какао на прахуляк, какаовите зърна и тъмният шоколад съдържат минимум захар, само че най-вече антиоксиданти . Те са добър източник и на минерали, в това число мед, манган, желязо и магнезий.

7. Кафе

Кафето е богато на полифеноли, като най-разпространена е хлорогеновата киселина, мощен антиоксидант, виновен за по-нисък риск от сърдечносъдово заболяване и диабет. Някои проучвания демонстрират, че кофеиновото кафе даже може да предотврати неврологични болести като заболяването на Алцхаймер и Паркинсон .
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР