източник: Консумацията на целината като зеленчук е полезна за здравето,

...
източник: Консумацията на целината като зеленчук е полезна за здравето,
Коментари Харесай

Сок от целина за добро здраве

източник:

Консумацията на целината като зарзават е потребна за здравето, а още по-голяма изгода носи сокът. Той е богат източник на витамин А, К и С. Съдържа бета-каротин, калий, калций, желязо, магнезий и фосфор. Фитонутриентите в целината спомагат за предотвратяване на тялото от бактериите.

Сокът от целина е противовъзпалителен, тъй като съдържа органичните съединения лутеолин и полиацетилен, които потискат възпаленията на костните болести като артрит, подагра и респираторните болести като астма и бронхит. Лутеинът понижава увреданията на ДНК, а полиацетиленът се бори с възпаленията.

Сокът от целина е превъзходен старт за деня, защото има детоксикиращи свойства, които почистват тялото от микроби и отрови . Хранителните субстанции в него пречистват бъбреците и черния дроб.

Той се смята за алкален, което го прави ефикасен за балансиране равнището на pH. Богат е на минерали, които спомагат

за усвояването на храната и възстановяване на храносмилането. В резултат се подтиква имунната система, понижават се проблемите на храносмилателно-чревния тракт и се поддържа здравословно тегло.
Сокът от целина е и натурален диуретик , защото контролира течността в тялото и подтиква производството на урина.

Една от съставките на сока от целина – фталид , спомага за разпределяне на мускулите в кръвоносните съдове, което води до понижаване равнищата на високото кръвно налягане. Фталидът намалява и равнищата на холестерола в организма.

Свързани публикации.. Сок от кактус – потребни свойства и странични резултати 0 Целина и магданоз защищават от левкемия 0 Заблуда е, че натуралните сокове са потребни за здравето 0

Сокът съдържа високи равнища на съединението кумарин , което понижава хормоните на напрежението и покачва интензивността на белите кръвни кафези в тялото. Бори се сполучливо с рака и болесттите на щитовидната жлеза. Повишава производството на тиреоидни хормони при хипотиреоидизъм.

Сокът от целина предотвратява хроничните болести, тъй като съдържа флавоноиди, които имат удобен резултат върху здравето. Притежава успокояващо деяние

поради наличието си на магнезий , като оказва помощ за реализиране на спокоен сън през нощта.

За приготвянето на сока, се взимат две или три стъбла от целина, като се отстраняват листата. Може да се употребява на празен корем за оптимални изгоди.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР