източник: Фибрите са добри помощници на мозъка, тъй като намалят

...
източник: Фибрите са добри помощници на мозъка, тъй като намалят
Коментари Харесай

Храненето с фибри забавя стареенето на мозъка

източник:

Фибрите са положителни помощници на мозъка, защото понижат възпалението, а това води до нараснало внимание, централизация, закъснение стареенето на мозъка и нарастване на способността да се създават нови мозъчни кафези.

Изследване в Университета на Илинойс изследва по какъв начин храненето с фибри забавя стареенето на мозъка. Авторите на проучването разясняват, че микроглиа съставлява главен вид имунни кафези в мозъка, които могат да се възпалят с годините.

Възпалението на микроглиата е една от главните аргументи за намаляване на

паметта и когнитивния спад в преклонна възраст. Това е едно от обясненията, за какво паметта избледнява с течение на времето. Други аргументи за повишение равнището на възпаления по мозъка са токсините.

Направен е и тест върху животни, съгласно който диетата с високо наличие на фибри, понижава възпалението на червата и микроглиата на мозъка. Учените изследвали 50 гена в микроглиата и разкрили, че възпаленията при възрастните животни, са намалели фрапантно.

Когато одобряваме диета, богата на фибри, се подтикват положителните бактерии в червата и се създават хранителни субстанции като да вземем за пример мастни киселини : ацетат, пропионат и бутират, от които последната е най-важна. Твърди се, че бутиратът има противовъзпалителни свойства върху микроглията.

Свързани публикации.. Патладжан - зеленчукът, цялостен с фибри 0 Колко % от мозъка си употребяваме в действителност? 0

Хората не могат да употребяват натриев бутират непосредствено поради нездравословната му миризма. Единственият метод да се набави, е като се храним по-често с разтворими фибри.

Специалисти разясняват, че дамите би трябвало да одобряват сред 21 и 25 грама фибри дневно, а мъжете сред 30 и 38 грама.

Фибрите се назовават още влакнини или баластни субстанции. Храни, богати на фибри са: броколи, артишок, ядки, овес, бобовите растения, пълнозърнест самун и други Важно е да се знае, че храните, които съдържат доста мазнини, са небогати на баластни субстанции.

Изследователите настояват, че наклонността е възрастните хора да употребяват по-малко диетични влакнини, в сравнение с се предлага. Специалистите поучават да се употребяват фибри по-често, защото незадоволителното количество може да има негативни последствия за възпаленията на мозъка и тялото.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР