източник: Тиквата е изключително богата на витамин А, който стимулира

...
източник: Тиквата е изключително богата на витамин А, който стимулира
Коментари Харесай

За какво е полезна тиквата?

източник:

Тиквата е извънредно богата на витамин А, който подтиква имунната система и се бори сполучливо с инфекциите в организма. Тя също е с високо наличие на витамин C, който усилва производството на белите кръвни кафези и оказва помощ за по-бързото укрепване на раните.

Тиквата има също протеини, витамин В2, витамин Е, желязо, калий, манган и по-малки количества магнезий, фосфор, цинк и фолат. Хората, приемащи калий по-често, имат по-ниско кръвно налягане и надлежно понижен риск от инсулт .

Тиквата съдържа антиоксиданти, които могат да понижат хроничните болести . Сред тях са алфа-каротин, бета-каротин и бета-криптоксантин. Те обезвреждат свободните радикали, като предотвратяват увреждането на клетките. В разбор на 13 проучвания се потвърждава, че хората с по-голям банкет на алфа- и бета-каротин, имат по-нисък риск от рак на стомаха.

Тези антиоксиданти понижават вероятността и от очни болести. В изследване е намерено, че хората с по-висок банкет на бета-каротин, са с по-нисък риск от катаракта , а това е постоянно срещана причина за слепота. Тиквата е добър източник на лутеин и зеаксантин, съединения, свързани с понижаване на вероятността от макулна недъгавост.

Индивите, които одобряват каротеноиди , съдържащи се в тиквата, понижават риска от панкреас, болести на гърдите и гърлото.

Свързани публикации.. Тиквата – потребна за хипертониците 0 Плодове, с които да си набавим желязо 0 Глутатион – най-важният антиоксидант в храната 0

Тиквата е бедна е на калории, защото 94% от нея са вода. Добър източник е на фибри, които засищат стомаха за по-продължително време и понижават апетита. Семките са също толкоз потребни, колкото и самият плод. Те усъвършенстват здравето на пикочния мехур и сърцето.

Тиквата съдържа съединения, нужни за здрава кожа. Те я защищават от ултравиолетовите лъчи на слънцето. Витамините, които тя съдържа, оказват помощ за производството на колаген и протеин за сияйна и гладка кожа.

Трябва да се има поради, че тиквата има леки диуретични свойства . При прекомерна консумация, може да се провокира увеличение на водата и солта, която тялото изхвърля през урината. Затова диуретиците би трябвало да бъдат по-внимателни, когато ядат тиква.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР