Черният пипер се консумира от милиони хора по целия свят,

...
Черният пипер се консумира от милиони хора по целия свят,
Коментари Харесай

Здравословни ползи и вреди от черния пипер

Черният пипер се употребява от милиони хора по целия свят, като евентуално малко от тях подозират за неговите невероятни здравословни качества. Той е в помощ при кашлица, простуда, също и подкрепя храносмилането, работи удобно на косата и кожата.

Оказва, че се използването му усъвършенства тяхното положение, даже има и способността да редуцира телесното тегло. Изключително богат е на минерали и витамини и също така има и изразени антибиотични качества.

Тази на пръв взор дребна фалшификация крие доста изгоди за здравето на индивида. Тя съдържа в себе си съществени хранителни субстанции като магнезий, калий, желязо, диетични фибри, както и Витамин С и Витамин К. Благодарение на състава си черният пипер има изразени антибактериални, антиоксидантни и противовъзпалителни качества.

Благодарение на наличието на аскорбинова киселина (Витамин С) черният пипер има изразени антибиотични свойства поради това, че този витамин нападна нездравословните радикали в организма. Така се предотвратява появяването на злокачествени болести, а от време на време намира приложение и при рак на кожата. Антиоксидантите в пипера защищават кожата и от прибързано стареене.

Черният пипер подкрепя храносмилането, предизвика секрецията на солна киселина и по този начин предотвратява болести, свързани с червата и стомаха. Изненадващ е и фактът, че работи като лекарство при положения на настинка и кашлица. Също усъвършенства и стоматологичното здраве, като се бори с кариесите, а и облекчава зъбобола.

Освен многото изгоди от приема на черен пипер се оказва още, че той е и натурален антидепресант. Благодарение на алкалоида пиперин, който придава и усета на черния пипер, организмът се защищава от депресии и се подтиква нервната система.

 Млян черен пиепр

Витилиго е положение на кожата, при което тук-там тя стартира да губи своята пигментация и се оцветява в бяло. Оказва се, че още веднъж пиперинът подтиква пигментацията на кожата, а това изказване е подкрепено от няколко проучвания в Лондон.

Друга изгода от черния пипер е опцията в стрито положение да се употребява като ексфолиант за кожата. Освен че ще отстрани мъртвите кафези, той ще я почисти от отрови, правейки я мека и сияйна. Благодарение на противовъзпалителните и антибактериалните си свойства, ексфолиацията с черен пипер предотвратява появяването на акне.

При пърхот може да се употребява счукан черен пипер, подложен върху скалпа за 30 мин. След това главата се изплаква, а шампоан може да се нанесе най-рано на другия ден. Интересен метод да накарате косата Ви да се съживи е като се направи маска от надробен черен пипер и семена от лимони, приложена върху косата и скалпа. Оставя се сместа да работи 10-15 минути, след което изплакваме със студена вода.

Черният пипер всекидневно е безвреден за здравето на човек, само че доста би трябвало да се внимава при приема на някои лекарства. По тази причина е подходящо да се направи консултация със експерт, изключително в случай че дозите пипер са по-високи от нормалните.

Нежелани реакции може да се чакат и в случай че черният пипер се приема в лекарствени количества, като може да провокира стомашно разстройство и други неразположения. Вдишването му провокира раздразнение на дихателните пътища, оток (подуване), рядко прекъсване на дишането. Разбира се, пиперът би трябвало да се заобикаля от хора, които са алергични към някои от съставките му.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР