Бунтът на Пригожин се провали, както и основната му цел

...
Бунтът на Пригожин се провали, както и основната му цел
Коментари Харесай

ВОЙНАТА ТАЗИ СЕДМИЦА : Няма място за слабия Шойгу

Бунтът на Пригожин се провали, както и главната му цел - да бъде свален военният министър Сергей Шойгу от властта.

Но дните на един от най-наградени съветски генерали в историята (който в никакъв случай през живота си не е помирисвал и ден на фронта) може да се преброени.

ФСБ е предложила серия от нападателни ограничения на президента Владимир Путин, с които да се съживи съветската войска. Измежду тях се открояват три хрумвания - да се наложи военно състояние, да се разгласи цялостна готовност и да се уволнят Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов.

Това заяви, цитирайки петима източници.

Тази информация подхранва подозренията, че шефът на " Вагнер " има близки връзки с някои от хардлайнерите на шпионската работа. Те в началото се появиха след " похода " на Пригожин към Москва, който очевидно хвана Русия неподготвена. Трудно може да си представим, че организацията за протеста, която сигурно е лишила месеци и в която са взели участие огромен брой души, е убягнала от полезрението на ФСБ. 

Казано в резюме - на 24 юни Шойгу завоюва борбата против Пригожин. Но войната може би не е завършила и военният министър се изправя против зложелател, който не може просто да бъде заточен в Беларус или хвърлен в затворническа колония.
Полезните идиоти във Вашингтон
Миналата седмица бе измежду най-успешните за украинците от началото на контраофанзивата.

Те откриха нов фронт против руснаците по долното течение на Днепър и освободиха основни селища като Урожайне и Роботине.

The shelling of a group of Russians which is retreating from the settlement of Urozhaine. Cluster munitions also was used.
(47.7281751, 36.8335446)
— Special Kherson Cat  (@bayraktar_1love)
В миг, в който украинското контранастъпление стартира да набира инерция е разумно да чакаме поддръжката на Запада да се ускори. И това се случва - Америка най-сетне разреши на Нидерландия и Дания да доставят на украинците Ф-16.

Изтребителите няма да могат да подкрепят актуалната атака и за това може да благодарим на авторитетния лагер специалисти в Белия дом, Пентагона и спецслужбите, които към момента се опасяват от ескалация на спора. Въпреки безчетните доказателства, че Русия работи най-дръзко, когато надушва съмнението на съюзниците.

Високопоставени американски критици на доставките на Ф-16 сервираха на " Вашингтон пост " информация за украинската контраатака, която изобличава какъв брой неправилна е настройката им спрямо войната.

В публикацията са представени източници от американското разузнаване, които показват, че Украйна няма да реализира съществена задача на контраофанзивата си - да прекъсне сухоземния мост сред Русия и Крим. Авторите на материала показват, че за тази цел е належащо украинците да завладяват Мелитопол, който се намира на към 80 км от неотдавна освободения Роботине, и да блокират автомагистралата, по която се стичат съветските бойци и съоръжение. Там е работата, че автомагистралата може да бъде затворена и от отдалеченост - задоволително е да попадне под обсега на украинските ракетни системи. Тогава руснаците ще бъдат принудени да разчитат на Керченския мост. А както доста добре знаем, оборудването разви неприятният табиет да се свлича в Черно море под обстрела на украински ракети.

Русия изпитва проблеми с логистиката от началото на нашествието и по тази причина е разумно Украйна да концентрира своите офанзиви против двата съществени маршрута за доставки и предислоциране в окупираната Южна Украйна. По тази причина няма особена логичност в разсъжденията на експертите, представени от " Вашингтон пост ".

Чрез следващия си аргумент обаче те съвсем чистосърдечно признават, че възприемат читателите на американския вестник за простаци.

" Американски чиновници отхвърлят рецензиите, че изтребители Ф-16 или ракетни системи с по-голям обхват като ATACMS биха довели до друг резултат. " Проблемът остава да се пробие главната отбранителна линия на Русия и няма доказателства, че тези системи биха се трансформирали в панацея ", сподели почитан чиновник на администрацията.

Една от аргументите, заради които Русия възпира украинските бойци, е въздушното й превъзходство. Украйна нямаше да изпитва този проблем, в случай че бе получила Ф-16 по-рано - да кажем, преди към 500 дни. Примерът с ATACMS също е несполучлив. Ракетите имат обхват от 300 км (биха могли да навлязат дълбоко в Крим), няколко пъти над свръхуспешните системи HIMARS, които стопираха в крачка съветската атака през лятото на 2022 г.  HIMARS разтеглиха съветските линии за доставки и доста бавят придвижването на руснаците към и край фронта. Може единствено да гадаем какъв брой по-ефективни биха били ATACMS. 

Ф-16 и ATACMS не са " панацея ". Никой в Киев не ги е определял като такива. Но те сигурно биха оказали доста влияние върху военните дейности. Чрез коментара си източникът от Белия дом само демонстрира, че няма разумно пояснение за отхвърли да се дават свръхмодерните изтребители и ракетни системи на украинците.

За страдание тази надменност, безволие или " потребна идиотия " се заплаща с цената на хиляди украински животи.

Рашисти на седмицата
Време е да наградим популяризиралите се пропагандисти през миналите седем дни в рубриката ни " Рашисти на седмицата ".

" Бронзов орден " получава чеченският лидер Рамзан Кадиров, който афишира " джихад " срещу Европа.

" Боклуци. Такива са водачите на Запада. Повечето европейски страни са ръководени от отрепки, които нямат никаква човещина. Днес съм 100% сигурен, че ще победим, ще довършим Украйна и ще отидем в тези страни, които наскърбяват Корана. И те би трябвало да знаят, че в случай че там няма такива вярващи, у нас има ".

Kadyrov: " I am 100% sure we will win in Ukraine and move on to other countries "
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en)

Някои осъществявания не се нуждаят от коментар или превод. Сред тях е патриотичният " пърформанс " на рускиня в " Тик-Ток ", който ѝ носи " сребърен орден ".

Washington, beware!

Russian singers promise vengeance! Caution: very high cringe level.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en)
  " Златният медалист " тази седмица е съветският отец Анатолий. Той е разследван от Руската православна черква, откакто при започване на седмицата освети монумент на... Сталин.

This is surely the hotchpotch ideology of Putin’s Russia at its worst

An Orthodox priest blessed a new statue of Stalin before telling the assembled crowd: " Yes, the Church suffered under Stalin. But, thanks to this, we now have lots of new Russian martyrs to whom we can pray "
— Francis Scarr (@francis_scarr)

След ритуала свещеникът произнесе къса тирада, в която изясни приноса на руския деспот за православието.

" Ако би трябвало да бъдем почтени, Църквата страдаше в годините, в които Йосиф Висарионович бе на власт. Но с помощта на това, през днешния ден имаме доста съветски мъченици и изповедници, на които се молим и които оказват помощ за възраждането на нашата татковина ".
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР