За първите 4 месеца на 2024 г. Националната агенция за

...
За първите 4 месеца на 2024 г. Националната агенция за
Коментари Харесай

НАП събра над 1,5 млрд. лв. просрочени задължения

За първите 4 месеца на 2024 година Националната организация за приходите събра над 1,5 милиарда лева просрочени отговорности от налози и наложителни осигурителни вноски. Това е с 11 % повече в съпоставяне със същия интервал на 2023 г. 

Само за две седмици през май, в Национална агенция за приходите са платени близо 20 млн. лева остарели задължения, в резултат на измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Колко пари взе страната от отнети коли

От 03.05.2024 година, преди да извършат разпоредителни покупко-продажби с недвижими парцели или моторни транспортни средства, надлежно преди регистриране на ипотека или необикновен залог върху комерсиално дружество, включващо и неподвижен парцел, нотариусите, съдиите по вписванията или длъжностни лица в Агенция по вписванията би трябвало да вършат информация в Национална агенция за приходите за съществуване или липса на непогасени, подлежащи на наложително събиране обществени отговорности на прехвърлител, основател на вещни права, ипотекарен дебитор или залогодател.

Проверката в приходната организация е напълно онлайн, като от началото на май досега са направени над 70 000 информации за близо 50 000 лица. Досега, преди измененията в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, съществуването или неналичието на отговорности се заявяваше документално от продавачите на недвижими парцели или моторни транспортни средства, ипотекиращите имущество лица и залогодателите. 
 istock istock
От Национална агенция за приходите регистрират и растеж на платените през 2023 година просрочени отговорности. Над 5,1 милиарда лева налози и осигурителни вноски са събрани през миналата година вследствие на напъните на обществените реализатори, чиновниците в Кол центъра и органите по приходите в Национална агенция за приходите. Това е с близо 82 млн. лева повече спрямо 2022 г. 

Над 2 млн. лв. в хазната за два дни след смяната на покупко-продажбите при нотариусите

От приходната организация предлагат на жителите и компаниите да ползват е-услугите на Национална агенция за приходите с ПИК или КЕП, с цел да ревизират дали имат отговорности и какъв е настоящият им размер, както и навреме да ги заплащат. В случаите на формирано изпълнително произвеждане, клиентите, които изпитват финансови усложнения, могат да се извърнат към способния обществен реализатор, с цел да обсъдят подобаващи ограничения за застраховане и възнаграждение на просрочените отговорности.

„ Отчитаме по-висока събираемост на просрочените отговорности както тази година, по този начин и през 2023 година Това ни дава убеденост, че дейните ограничения, които прилагаме по отношение на данъкоплатците, са ефикасни. В резултат на партньорския метод на Национална агенция за приходите по отношение на физическите лица и компаниите, се следи трайна позитивна смяна в тяхното държание. Все по-голяма част от тях погасяват своите отговорности още в границите на годината, в която те са зародили, за което им благодарим “, сподели Боряна Жилова, заместител изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите.    

Подробна информация за методите за заплащане на отговорности, събирани от Национална агенция за приходите, е оповестена на уеб страницата на приходната организация.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР