Британската премиерка Тереза Мей заяви, че след преговори в последната

...
Британската премиерка Тереза Мей заяви, че след преговори в последната
Коментари Харесай

Важен ден за Брекзит

Британската премиерка Тереза Мей съобщи, че след договаряния в последната минута е получил а правно обвързващи гаранции за съглашението за овакантяване на Европейски Съюз, само че е изправена пред унизително проваляне на идното тази вечер гласоподаване в английския парламент, написа френският в. " Монд ".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер незабавно предизвести, че английските депутати би трябвало да гласоподават за съглашението, което отхвърлиха с рекордно в английската история болшинство, с цел да не бъде изложен на заплаха самия Брекзит. " Трети късмет няма да има ", предизвести Юнкер, единствено няколко минути преди водачът на опозиционната Лейбъристка партия в Лондон Джереми Корбин да призове депутатите тази вечер да гласоподават срещу съглашението.
 Жан Клод Юнкер и Тереза Мей Gulliver/Getty Images
Френският в. " Либерасион " акцентира, че Европейски Съюз не е отстъпил за нищо. Брюксел отхвърли да възобнови договарянията по подписаното през ноември предходната година съглашение с Лондон и не промени защитната уговорка, както искаше английската страна. Но Европа одобри няколко облекчения и няколко спомагателни уверения, с цел да даде на Тереза Мей в допълнение средство за вътрешнополитически напън. Но може би най-важният мотив, който да убеди съмняващите се последователи на напускането на Европейски Съюз да поддържат премиерката, е изказването на Юнкер, че в случай че това съглашение не бъде признато, може въобще да не се стигне до Брекзит, отбелязва френското издание.

Британският в. " Гардиън " напомня, че откакто през януари депутатите отхвърлиха препоръчаното съглашение с историческите 230 гласа " срещу ", Мей даде обещание пред Народното събрание, че ще реализира или основаването на едностранен механизъм за овакантяване на съглашението, или ограничението му по време, или замяната му с различно съглашение, като да вземем за пример механически средства за надзор.-->

Когато беше запитана дали е постигнала тези цели след визитата си в Страсбург за договаряния с Юнкер, Мей не отговори изрично, акцентира английското издание. Вместо това тя акцентира, че правно обвързващите промени са тъкмо това, което Народното събрание е изискал от нея. От оферти текст става изцяло ясно, че използването на защитната уговорка, целяща отбягване на появяването на нова твърда граница сред Ирландия и английската провинция Северна Ирландия, не може да бъде безкрайно във времето, в случай че въобще се стигне до него.

Водеща фигура от кабинета съобщи, че се ускоряват опасенията, че може да се стигне до овакантяване на Европейски Съюз без съглашение, било на 29 март или след приключването на съглашение за удължение на периода за Брекзита. Членовете на държавното управление се притесняват, че депутатите може да не съумеят да образуват в точния момент болшинство в поддръжка на съглашението или на решение, блокиращо изтеглянето от Европейски Съюз.

Мей от ден на ден се оказва притисната сред съперничещи си фракции в нейната Консервативна партия, написа в. " Ню Йорк таймс ". Едната от тези групи е решена да предотврати евентуално безредното овакантяване на Европейски Съюз без съглашение. Друга обаче желае този вид да остане вероятен, надявайки се, че опасността от " корав " Брекзит ще принуди европейските страни да предложат по-добро съглашение, тъй като техните стопански системи също ще пострадат.
 БГНЕС
Дали постигнатото ще се окаже задоволително, ще зависи частично от преценката на английския основен прокурор Джефри Кокс. За да има късмет отстъпките на Европейски Съюз да повлияят на поддръжниците на Брекзита, Кокс ще би трябвало да ги убеди, че те предотвратяват риска Англия да се окаже притисната за безграничен период в митнически съюз с Европейски Съюз заради защитната уговорка.

Стратегията на Мей беше да отслабва последователно съпротивата в Народното събрание с рещу препоръчаното от нея съглашение, предупреждавайки проевропейските критици, че може да се стигне до Брекзит без договорка. В същото време държавното управление споделя на поддръжниците на напускането на Европейски Съюз, че отсрочване на изтеглянето може да значи то в никакъв случай да не се случи. Изглежда обаче, че резултатът от заканите отслабва. Проевропейските депутати считат, че имат задоволителна парламентарна поддръжка, с цел да предотвратят безреден Брекзит, написа в. " Ню Йорк таймс ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР