Борис Джонсън продължава да бъде фаворит за поста премиер на

...
Борис Джонсън продължава да бъде фаворит за поста премиер на
Коментари Харесай

Борис Джонсън се цели в премиерския пост, но опонентите му се обединяват срещу него

Борис Джонсън продължава да бъде любимец за поста министър председател на Англия. Водачът на истинската акция за овакантяване на Европейски Съюз през 2016 година води безапелационно пред идващия претендент за правоприемник на Тереза Мей, Джереми Хънт, което кара останалите съперници за водачеството да разискват способи да спрат Джонсън. Негова победа не би се харесала на Европейски Съюз и би нараснала внезапно възможностите за Brexit без договорка, написа Bloomberg.

Удобна преднина

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Консервативната партия организира секрети гласувания измежду депутатите си в Народното събрание, с цел да понижи броя кандидатури за премиерския пост от 10 на двама. За последните двама по-късно ще гласоподават по пощата към 160 хиляди регистрирани членове на Консервативната партия. Така новият министър председател на Англия ще бъде прочут на света в края на юли.

На първия тур секрети гласувания Борис Джонсън завоюва поддръжката на 114 от 313 депутати на Консервативната партия предходната седмица. Външният министър Джереми Хънт е втори с поддръжка на едвам 43 депутати. Така Борис Джонсън съвсем несъмнено си застрахова място измежду последните двама претенденти, в случай че не стане някакъв голям скандал.

Бившият кмет на Лондон и лидер на акцията за Brexit през 2016 година показва увереността в преднината си, като отхвърли да се включи в ефирен спор с оставащите 5 претенденти тази седмица. Джонсън изясни, че диалог сред шестима души би бил прекомерно гръмък и даде обещание да се включи в спор идната седмица, откакто отпадне най-малко още един претендент.

Обединение против Джонсън?

Тази седмица ще има още един тур секрети гласувания, на който претендентите би трябвало да получат поддръжка от най-малко 33 консервативни депутати, с цел да останат в надпреварата. Според Guardian и Bloomberg, оставащите претенденти импровизирано са обсъждали да обединят сили против Джонсън, с цел да имат някакъв късмет против него. Подобно обединяване обаче към този момент не се е случило.

Здравният министър Мат Ханкок, който едвам остана в надпреварата след първия тур, обмисляше на кого да даде поддръжката си. Дни откакто назова евентуалното премиерство на Джонсън рисково за Англия, Ханкок написа публикация в негова поддръжка в Times и отдръпна кандидатурата си. От оставащите противници за поста - външният министър Джереми Хънт, някогашният съдружник на Джонсън в Brexit акцията Майкъл Гоув и някогашният Brexit министър Доминик Рааб, всички са декларирали подготвеност да станат министри в бъдещия кабинет на Джонсън.

Единственият претендент, който е за оставане на Англия в Европейски Съюз, е министърът по интернационалните помощи Рори Стюарт - политически новобранец по отношение на останалите, който набира от ден на ден известност в партията и измежду обществото. Новини, че Стюарт набира поддръжка накараха останалите претенденти да се обединят в офанзиви против Стюарт тази седмица вместо да се концентрират върху водещия Джонсън.

Какво мисли Брюксел?

Тереза Мей беше компромисен водач - договорката й пропадна в Народното събрание три пъти подред, тъкмо тъй като несполучливо се опитваше да реализира някакво приблизително състояние сред двете поляризирани фракции в личната й партия. Борис Джонсън е корав брекзитър и дава обещание Англия да напусне Европейски Съюз на 31 октомври с или без договорка. Кампанията на Джонсън цели и разкъсване с комерсиалните правила и институции на Европейски Съюз - връзка, която Мей се надяваше да резервира.

Преговарящите по Brexit в Брюксел не могат да бъдат изключително щастливи от сериозната преднина на Борис Джонсън. Победата на Джонсън би била и превръщане на досегашното политическо статукво във Англия. Според източници на Bloomberg в Брюксел към този момент няма съответни проекти, в случай че Джонсън стане министър председател. Всичко зависи от това по какъв начин новият министър председател на Англия, който и да е той, подходи към Европейски Съюз и кого изпрати за основен договарящ.

Шансовете за чисто нова договорка са минимални. При удобни условия за договаряния обаче - знак за поддръжка от страна на английския парламент, Европейски Съюз най-вероятно би предложил по-амбициозна политическа декларация и по-ясен график на Brexit процеса, който да направи аварийният проект за ирландската граница по-малко евентуален.

Засега Джонсън дава обещание да не удължава повече периода на Brexit - нещо, което доста консервативни депутати желаят. Ако обаче той наруши обещанието си, може да срещне и друга спънка - френския президент Еманюел Макрон. През април, Макрон беше мощно срещу дълги снадки на крайния период за Brexit - сега френският президент набира от ден на ден въздействие в Брюксел, а вижданията му за по-строг метод към Англия натрупа известност и измежду други европейски водачи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР