Бизнес профилът на аутсорсинг индустрията се променя през 2017 г.

...
Бизнес профилът на аутсорсинг индустрията се променя през 2017 г.
Коментари Харесай

Аутсорсинг индустрията расте, променяйки бизнес профила си и изискванията към човешкия ресурс

„ Бизнес профилът на аутсорсинг промишлеността се трансформира през 2017 година във връзка с източниците на новите работни места и интереса за вложения в бранша. Ръстът на работните места се генерира главно от фирмите, които към този момент са открити на пазара “, разяснява Стефан Бумов, основен действен шеф на HeleCloud и ръководител на Българската аутсорсинг асоциация, два поредни мандата до март 2017, в изявление за Bloomberg TV.

Основният проблем пред бъдещия растеж на аутсорсинг промишлеността остава неналичието на фрагменти. Освен че се задълбочава, към този момент се следят и нови нюанси. Тенденции като потреблението на обществения облак, интернет на нещата, роботизацията, автоматизацията на процесите навлизат от ден на ден, променяйки условията към човешкия капитал в бранша. Не всички компании на българския пазар са подготвени за внедряването на новите технологии от позиция на зрялост на бизнеса и подготовка на фрагментите в него. Заетите изключително в ИТ сферата би трябвало да преминат по-високо равнище на образование, което да дава отговор на все по-бързо навлизащите нови технологии. Не би трябвало към този момент да се приказва единствено за проблем в областта на образованието, а за нуждата работещите в бизнеса да покачат квалификацията си.

„ Едно от водещите конкурентни преимущества на България в международен мащаб и в частност в Централна и Източна Европа е многообразието в потреблението и владеенето на над 20 непознати езика “, добави Стефан Бумов.

През последните години аутсорсинг промишлеността в България се характеризира с непрекъснат растеж, като за 2016 година секторът образува 3.6% от Брутният вътрешен продукт. Очакванията за 2017 година са за постоянен напредък от 10%-15%.

Има лек спад на инвеститорския интерес по отношение на предходните години. Една от аргументите е невъзможността на България да се нарежда на интернационално равнище, тъй като липсват ясни послания към високия клас вложители, а страната ни би трябвало да има самодеен метод към вложителите.

България би трябвало да се стреми да предлага услуги с висока добавена стойност, с цел да резервира водещата си позиция в света. По този метод бизнесът ще продължава да пораства и ще има опция да покачва заплатите на заетите в промишлеността. С навлизането на новите технологии като роботизацията, автоматизация и изкуствения разсъдък, индивидът няма да изгуби своята роля. Точно противоположното, пазарът ще има потребност от още повече висококвалифицирани експерти. За да се подсигурява растеж на аутсорсинг промишлеността в дълготраен проект, е належащо да се разпознават верните бизнес ниши и да се образоват фрагментите ни в сходство с навлизащите нови технологии, заключи Стефан Бумов, основен действен шеф на HeleCloud.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР