Изграждането на 7-и блок на АЕЦ Козлодуй“ е много сериозен

...
Изграждането на 7-и блок на АЕЦ Козлодуй“ е много сериозен
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Поставянето на ядрената енергия в центъра е доста голям риск

Изграждането на 7-и блок на АЕЦ " Козлодуй “ е доста сериозен ангажимент, тъй като става дума за един план, който сигурно ще отнеме най-малко едно десетилетие да бъде завършен и още повече с цел да бъде изплатен. Става дума и за доста огромна инвестиция, прогнозите са този план да коства към 20 милиарда $, като в действителност по-реалистично е да коства доста повече от това в последна сметка. Това разяснява за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Костанца Рангелова, енергиен специалист.

Според нея до огромна степен слагането на нуклеарната сила в центъра на нашата енергийна тактика е значителен риск: " Защото това ще отнеме извънредно доста старания, време и запаси да бъде развито и реализирано ".

По думите на Рангелова нуклеарната сила дава опция за доста огромно количество електрическа енергия, която да бъде създадена: " Но досега, в който един подобен план бъде осъществен, става дума за в действителност десетилетие или повече дори, в някои случаи повече от 15 години работа по градежа, което значи, че през тези 15 години не вършим нищо кой знае какъв брой друго по линията на това да увеличим нашата енергийна сигурност и да подобрим енергийната си система. Така че това значително е един фактор като разпръскване бих споделила, по отношение на вероятни други цели, които биха били с доста по-бързи резултати и с доста по-малък риск за действителното осъществяване на плана. Защото както знаем и от АЕЦ " Белене “, става дума за планове, които рискуват да бъдат забавени с години, да бъдат прекъсвани, и през това време значими запаси да не биват отклонявани към други по-важни вложения ", счита енергийният специалист Костанца Рангелова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР