ВАржентина достъпът на жените до пазара на труда става все

...
ВАржентина достъпът на жените до пазара на труда става все
Коментари Харесай

Las Chicas: Иновативен проект се бори с половото неравенство

В Аржентина достъпът на дамите до пазара на труда става все по-труден. Това оповестява Институтът за статистика и броене. Мрежа от производители на зеленчуци в Буенос Айрес си е сложила за цел да наема на работа единствено дами в уязвимо състояние. 

Това оповестява кореспондентът на Voice of America (VOA), Баньес Вилар в своя репортаж. 

В страна, в която има огромно неравноправие в достъпа до кариерно развиване сред дамите и мъжете, Бюджетната работа на Националния конгрес откри, че дамите, които имат деца, получават междинна заплата с 18% по-ниска от тези, които нямат деца. 

Ето за какво през 2021 година е учреден Las Chicas - магазин за зеленчуци, който наема на работа главно дами.  

Ванеса Дала Коста e основателката на магазина.  

Идеята за него се ражда в разгара на Коронавирус пандемията и компликациите, които Ванеса и други дами срещат при намирането на работа, която да им разреши да продължат да се грижат за децата си. Ето за какво, дружно със сестра си, тя взема решение да се заеме с този новаторски план. 

" Решихме да дадем работа на самотни майки поради персоналния ни опит. Много е мъчно да заведеш детето си на учебно заведение, да го вземеш, да го нахраниш, да го сложиш да спи и да работиш ", разяснява Ванеса. 

Тя стартира да продава плодове и зеленчуци във Фейсбук, до момента в който не отваря първия си магазин. 

" Днес имам пет филиала и в тях работят повече от 35 дами. Повечето от тях са самотни майки ”, споделя Ванеса 

Почти самоука в изкуството на предприемачеството, от нейния модел са се възползвали повече от тридесет дами. Мариана Лорена Шеноне е една от тези дами. Тя е на 42 години и има двама сина, намира в " Las Chicas " решението за генериране на приходи, които да ѝ оказват помощ да се устоя. 

" Тук съм от три години, Ванеса ми даде доста благоприятни условия да се развъртвам. Бях продавачка, по-късно станах шеф на клон. Чувствам, че тя промени живота ми, тъй като ми даде доста благоприятни условия ", споделя Мариана.  

Според статистически данни на консултантската компания CIPPEC процентът на женската трудова интензивност в Аржентина е в застой от 15 години. 

Данните сочат още, че майките прекарват съвсем два пъти повече часове в работа вкъщи спрямо мъжете, пропуски, които тази верига от зеленчукови магазини се стреми да понижи.  

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР