Бащата на Жаклин Кенеди, брокерът Джон Бувие, напуска семейството си,

...
Бащата на Жаклин Кенеди, брокерът Джон Бувие, напуска семейството си,
Коментари Харесай

Жаки Кенеди – Първата дама на любовта

Бащата на Жаклин Кенеди, брокерът Джон Бувие, напуща фамилията си, когато бъдещата Първа дама е едвам на 11 години. Две години по-късно майка ѝ още веднъж се омъжва – за наследника на нефтената компания Standard Oil Хю Очинклос.

Жаклин приключва частно учебно заведение, след това първокласен лицей, по-късно постъпва в Сорбоната, само че я напуща. Като се връща в родината, взима тапия от университета Джордж Вашингтон. Специалността ѝ е френска литература. След като се дипломира, Жаклин отпътува със сестра си във Франция, където написва единствената си книга „ Едно необичайно лято ”. Издадена доста по-късно, в тази книга има много авторски рисунки.

Преди да стане Първа дама на Америка, Жаклин Бувие е работила като журналистка в влиятелния Washington Times Herald;  седмично печелела по $56. Работата ѝ се състояла в това да задава смешни въпроси на минувачите и да ги снима.

Три месеца е била сгодена за брокера Джон Хъстед.

Бъдещата фамилна двойка в Бостън

Запознава се с Джон Кенеди на банкет в Белия дом през юни 1952 година. Почти незабавно стартират да се срещат и афишират годежа си през май идната година.

Според легендата, Кенеди е направил предложение на Жаклин по телефона. Дали в действителност е по този начин, не се знае. Но годежният пръстен Van Cleef&Arpels, който ѝ подарява, става първото бижу в живота ѝ.

Сватбата

Успешният политик и елементарната журналистка подписват брак на 12 септември 1953 година. Под венчилото я води не личният ѝ татко, който едвам стои на краката си, а Кенеди-старши. Именно Джоузеф Патрик Кенеди кара сина си да се ожени за това момиче, като счита, че тя е идеалната половинка за него.

Най-известната сватбена рокля в историята, в която Жаклин се омъжва, в действителност не се харесва на младоженката. Тя назовава творението на дизайнерката Ан Лоуи „ абажур ”. Въпреки това, тоалетът, „ изял ” над 50 м. плат, става пример за хиляди американки.

Официален моделиер на Жаклин през 1960 година става италианският модист от съветски генезис Олег Касини. Независимо от околните им връзки, тя е носила и тоалети на Chanel и Dior. След като напуща Белия дом, Кенеди стартира да отдава желание на Hermes, постоянно се появява с джинси и тясно поло.

В едно изявление молят Джон Кенеди да опише в резюме брачната половинка си и той се лимитира само с думата „ самодива ”. По думите на хора, които са я познавали, за нея това е бил най-висшият комплимент.

С щерка им Керълайн

Освен щерка Керълайн и наследник Джон Фитцджералд, президентската двойка има още две деца, които умират в разнообразни години, при раждането си.

Службата за сигурност към Белия дом скрито назовават Жаклин „ дантелата ” – евентуално поради пристрастеността ѝ към дантелени рокли.

Няколко години преди гибелта на Кенеди Жаклин, която не желаела повече да търпи изневерите на брачна половинка си, решила да подаде молба за бракоразвод. Практичният татко на президента помолил снаха си да размени гнева си с благосклонност и като отплата ѝ предложил един милион $. Жаклин се съгласила, при изискване, че с изключение на този милион, всяко дете, което роди, също ще получи толкоз.

Часове преди покушението

На 22 ноември 1963 година в Далас Джон Кенеди е зстрелян пред очите на брачната половинка си и на хиляди жители, излезли да го посрещнат. В ковчега с тялото му тя слага венчалния си пръстен, който въпреки всичко ѝ връщат преди да го погребат. А на встъпването в служба на новия държавен глава Линдън Джонсън, Джаки е с розовия костюм Chanel,  който е изпръскан с кръв при убийството на брачна половинка ѝ: „ Искам всички да видят какво сториха на Джон ”.

Докато към момента е омъжена за Кенеди, Жаклин отива на круиз със сестра си Керълайн и нейния предстоящ брачен партньор, милиардера Аристотел Онасис. В последна сметка бъдещият жених се влюбва безпаметно в Първата дама и сватбата на сестра ѝ се разтурва. Пет години след гибелта на Джон Кенеди Жаклин въпреки всичко приема предлагането на Онасис и се омъжва за него. Америка взема решение, че вдовицата е скърбила прекомерно малко.

Сватбата с Аристотел Онасис

В предбрачния контракт е било написано, че Жаклин ще получи двайсет милиона $ за времето, в което е била омъжена за Онасис, плюс още съвсем 10 милиона след бракоразвод, гибел или невярност. Когато Аристотел Онасис умира, някогашната Първа дама получава всички тези пари… Приема и предлагането от дъщерята на милиардера да вземе още двайсет и шест милиона и да изчезне вечно от фамилията.

С Морис Темпълсмен

Трети брачен партньор на Кенеди-Онасис става търговецът на скъпоценности Морис Темпълсмен. С него Жаклин живее до гибелта си на 19 май през 1994 година.

В края на дните си Жаклин, спомняйки живота си, споделя: „ Първия път се омъжих по обич, втория – за пари, а третия – поради компанията ”.

ARTday.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР