Никога не се замисляме, преди да посегнем към шоколадово блокче

...
Никога не се замисляме, преди да посегнем към шоколадово блокче
Коментари Харесай

Защо толкова много обичаме шоколад?

Никога не се замисляме, преди да посегнем към шоколадово блокче или да удавим всичките си страдания в бонбони.

सरसों के मसाले वाली मछली ऐसे बनायेंगे तो सब तारीफ करेंगे

Това е като непонятен инстинкт, който ни кара да жадуваме за шоколад повече от всяка друга храна. Критичното мислене в никакъв случай не излиза на сцената в точния момент и ние се оказваме с шоколад в устата си, доста преди логическите вериги в мозъка ни да съумеят да реагират. Но в действителност има някои справедливи фактори, които изясняват за какво обичаме тази храна толкоз доста!

Нека да разгледаме някои от тях.

Желанието ни за шоколад може и да не е чак толкоз необяснимо.

ЗАХАР + МАЗНИНИ = НЕУСТОИМА КОМБИНАЦИЯ

Ако разгледаме хранителната стойност на какаовите зърна – те наподобяват като пълноценно и питателно ядене единствено по себе си. Какаовите зърна са формирани от:

  • 50-55% мазнини (какаово масло)
  • 30% въглехидрати (фибри и захар)
  • 10% протеини
  • 3% полифеноли (флавоноиди/антиоксиданти)
  • 2% Минерали (желязо, магнезий, калий, цинк и др.)

Ако вземем поради и добавените в шоколада съставки като захар, мляко и какаово масло, шоколадът се трансформира в богата композиция от мазнини и въглехидрати. Според науката тази композиция е мощно пристрастяваща: ултра-преработените храни, които имат доста високи равнища на мазнини и рафинирани въглехидрати са тези, които хората ядат натрапчиво. Въпреки че естествените храни като фасул, авокадо и ядки също съдържат тази неустоима композиция, храни като шоколад, пържени картофи и сладолед са тези, към които посягаме, когато сме под стрес или се нуждаем от прочувствен заряд.

„ Комбинацията мазнини-въглехидрати задейства невронните вериги в центъра за заплащане на мозъка повече от другите типове обичана храна,по-сладка или по-високоенергийна храна или по-голяма порция. ”

Това не значи, че шоколадът е вреден или рисков, само че с цел да сте наясно, че тази композиция от мазнини+въглехидрати в шоколада оставя дългогодишен спомен върху мозъците ни, и те не престават да желаят още и още…

ЖЕЛАНА НАГРАДА

Когато сте били дете, обещавали ли са ви шоколад в подмяна на положително държание? Или след постигането на нещо значимо? Или като премия за самообладание в нежелана обстановка?

Може да пренасяме същите тези усеща в живота си като възрастни. “Заслужавам го! ” е това, което заявяваме пред нашето шоколадово лакомство след дълъг ден на конференции и срещи. Нашите родители са отредили на шоколада особено, неповторимо и съвсем елитарно място в всекидневието ни като деца. Жадувахме за него, плакахме за него, правихме цяла сцена за него, вълнувахме се поради него…

Дори и да не го осъзнаваме, тези мемоари са гравирани в нашето подсъзнание и ние продължаваме да се държим съгласно тях.

Шоколадът не е бил нещо, до което ни е даден безвъзмезден достъп. Или е трябвало да работим за това, или сме били принудени да се въздържаме от него. Може би това е повода да се окажем, че като възрастни се отдаваме толкоз доста на това наслаждение. Сега имаме парите, времето и опциите да отидем да си купим шоколад, когато пожелаем.

Това е нашето възмездие за дългите години битка.

УНИКАЛНО СЕТИВНО ИЗЖИВЯВАНЕ

Няма доста храни, които включват всичките 5 сетива толкоз, колкото шоколадът. Гледката на хубав искра и дизайн, нужното допиране, упования тон от разчупването му, букетът от аромати и хиляди разнообразни усети оферират цялостно сетивно преживяване. Но това не е всичко!

Защо толкоз доста обичаме шоколада

Шоколадът е неповторима храна, която предлага изцяло мултисензорно преживяване.

Шоколадът също е пътешестване с голям брой текстури. Започва като корав блок или пласт при стайна температура, по-късно омеква в устата, до момента в който какаовото масло се разтопи, до момента в който съвсем се трансформира в течност и по-късно най-после изчезва, без да остави никакви следи. Докато другите храни оферират една непрекъсната консистенция, шоколадът по своята същина има многоструктурна природа, подготвена да се разгърне секунда след секунда. Когато включва добавени съставки, шоколадът носи безкрайна композиция от хрупкаво, дъвчащо, кадифено, песъчливо, лепкаво и безпрепятствено чувство в устата. И нужно ли е въобще да загатваме безкрайното му многообразие от усети?

Това са единствено дребна част от факторите, които въздействат на усета на елементарен мрачен шоколад: вид какао, място на генезис, година на прибиране на реколтата, аграрни практики, ферментация, профил на печене, време на конширане, практики на стареене. Вкусовете на шоколада постоянно са непредвидими, допринасяйки за нашето неспокойствие и обич към тази храна.

УНИВЕРСАЛЕН, ДОСТЪПЕН И ШИРОКО РАЗПРОСТРАНЕН

Има шоколадов артикул безусловно за всеки усет. От феновете на сладкото, които обичат млечен и бял шоколад с добавки, до вкусните усети, които могат да се насладят на 80% % какао и пикантни съставки, никой не е пропуснат. Вече се посрещат всевъзможни диетични потребности и условия (веган, без глутен, без соя, кашер, без ядки), с богат избор сред най-традиционните, най-модерните и най-странните съставки. Смея да посочите още една храна, която е толкоз гъвкава, колкото шоколада!

Ниската цена на шоколада, също е съдействала за неговата известност. Когато Милтън Хърши съумява да трансформира шоколада в всеобщо създавана стока през 1900 година, шоколадът губи своята аура на изключителност и авторитет. Отдавна бяха отминали времената, когато единствено ацтекските императори и испанските аристократи можеха да се насладят на шоколад. Сега даже финансово затруднените съсловия можеха да си разрешат парче от храната на боговете.

Има доста храни, които може да не са налични на избрани места, страни и условия. Шоколадът е всемогъщ. Достъпни питейни заведения, бонбони и други творения могат да бъдат открити безусловно на всички места и когато и да е. Когато пътуваме, можем да намерим шоколад на най-малките летища и на най-забравените бензиностанции. В всекидневието ни шоколадът участва както на публични, по този начин и на неофициални мотиви. Винаги намираме шоколад от някакъв тип, където и когато и както желаеме.

Би било мъчно да бъдете захласнати от храна, която е скъпа, монотонна и сложна за намиране. Разнообразието, удобството и достъпността способстват за ежедневната ни обич към шоколада.

В умозаключение – ние обичаме шоколада химически, прочувствено, сетивно и на практика. От детството до зрелия живот постоянно намираме причина да се върнем към тази класическа удобна храна, която се предлага в безкрайни разновидности, които в никакъв случай не ни изморяват.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР