Изследователите очакват новите открития да подобрят глобалните и регионалните климатични

...
Изследователите очакват новите открития да подобрят глобалните и регионалните климатични
Коментари Харесай

Какво е Икономика на листата и какво определя продължителността на живота на едно дърво?

Изследователите чакат новите открития да подобрят световните и районните климатични модели, да подкрепят ръководството на горите и растителността и да обезпечат по-точни прогнози за добивите и въздействието на изменението на климата върху селското стопанство.

कुत्रे माणसांना का चावतात? कुत्रा चावल्यावर तातडीनं काय करावं?

Колко дълго ще живее листото на едно дърво? Това е икономическо решение, което всеки тип растение прави с цел да оцелее допустимо най-дълго.

Листата на дърветата Monkey Puzzle имат живот повече от 20 години, до момента в който дърветата Picea, растящи в планините Gongga в Китай, могат да оцелеят хилядолетия. Въпреки че порастват в сурови условия, тези дървета порастват постепенно и листата им нормално устоят приблизително 20 години.

За разлика от тях кленовите листа оцеляват единствено един сезон, до момента в който листата на боровинките имат дълготрайност на живота единствено три месеца.

И по този начин, какво дефинира продължителността на живота на едно дърво?

Отговорът на този на пръв взор елементарен въпрос се оповестява в публикация в Science Advances от интернационален екип от откриватели от Китай, Обединеното кралство, Япония, Норвегия, Съединени американски щати и Австралия.

„ Всичко е обвързвано с “икономическия избор ”, пред който са изправени растенията “, споделя първият създател, доктор Хан Уанг от университета Цинхуа в Пекин.

„ Вече знаехме, че иглолистните и другите вечнозелени дървета имат по-дълготрайни листа, колкото по-близо са до полюсите “, споделя тя. „ Широколистните дървета вършат противоположното. Най-дълготрайните им листа се намират в тропиците.

„ Съьо по този начин, ние знаехме, че дълготрайните листа нормално са по-твърди и по-дебели и по-трудни за създаване. “

„ Сега идентифицирахме главните настоящи фактори на околната среда и ги обобщихме в две уравнения “, споделя тя. „ Тези стопански характерности на листата са съществени за въглеродния цикъл и стопанската система на питателните субстанции. “

Икономика на листата

Екипът тества своите уравнения, употребявайки данни от хиляди типове от стотици екосистеми, извлечени от Китайската база данни за характерностите на растенията и Глобалната мрежа за свойства на растенията.

„ Всеки тип всъщност се пробва да откри най-хубавия метод за оптимално асимилиране на въглерода “, споделя съавторът професор Иън Райт от университета Макуори и университета Западен Сидни.

„ Вечнозелените иглолистни дървета, растящи в бедна почва в региони с дълга студена зима, могат да процъфтяват единствено в случай че създадат дълготрайни вложения в листата си. Докато широколистните дървета, като клена, се надпреварват да основат нови листа и да уловят въглерод на лятното слънце, преди листата да паднат през есента “, споделя той. „ Икономически рационалното решение за кленово дърво е да се влага в бързорастящи, евтини, само че нежни листа. “

Растенията са били подложени на дълбоки промени в климата по време на тяхната еволюция. Заледяването и други огромни и от време на време бързи промени в последните геоложки времена са довели до огромни промени в растителността. Човешкото влияние върху климата и директното влияние върху растителността прибавят към силите, оформящи растителните съобщества, по способи, които остават единствено отчасти разбрани.

Изследователите допускат, че това проучване освен ще изясни какво пораства къде през днешния ден, само че също по този начин ще реалокира екологията в просвета за прогнози, която ще:

  • разрешават по-добри, по-точни световни и районни климатични модели
  • разреши на мениджърите на земи да моделират по-добре гори и друга растителност и да предскажат по какъв начин изменението на климата ще засегне екосистемите
  • разрешават по-добра оценка на добивите от култури и въздействието на изменението на климата върху селското стопанство.

Справка: „ Основи на стопанската система на листата, обяснени посредством правилата на оптималност “ от Хан Уанг, И. Колин Прентис, Иън Дж. Райт, Дейвид И. Уортън, Шенгчао Цяо, Сянтао Сю, Джиан Джоу, Кихачиро Кикузава и Нилс Хр. Стенсет, 18 януари 2023 година, Напредък на науката.

DOI: 10.1126/sciadv.add5667

Документът се основава на двадесет години проучвания, ръководени от професор Марк Уестоби и професор Иън Райт от университета Макуори.

Тяхната публикация от 2004 година в Nature, „ Световният набор на стопанската система на листата “ е представена над 7500 пъти и е последвана от публикации за фотосинтетичния потенциал на листата, разноските за дишане на листата, концентрацията на азот в листата, размера на листата и в този момент продължителността на живота на листата.

„ Тази работа трансформира екологията “, споделя професор Нейтън Харт, началник на Факултета по естествени науки към университета Макуори. „ Също по този начин е от основно значение за продължаващата работа на откривателите от Macquarie върху въздействието на растителните нашествия, устойчивостта на градинарските типове към изменението на климата и формата и функционалността на растителните типове на хилядите острови, които заобикалят континенталната част на Австралия. “

Проучването е финансирано от Националната природонаучна фондация на Китай, Фондацията на фамилията на Шмид, Рамковата стратегия Хоризонт 2020 и Австралийския съвет за научни проучвания.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР