Барикади по улиците, запалени гуми, изстрели. А след това -

...
Барикади по улиците, запалени гуми, изстрели. А след това -
Коментари Харесай

Руски знамена, африкански надежди. Какво знаем за поредния преврат в Западна Африка

Барикади по улиците, запалени гуми, изстрели. А по-късно - празник на хора с националното и съветското знаме в ръка и с по един антифренски девиз наоколо. Това посочваха през последните няколко дни фрагментите, идващи от Буркина Фасо - четвъртата западноафриканска страна за последната година и половина, в която ръководството беше свалено посредством боен прелом.

В понеделник държавната телевизия сподели писмо, написано на ръка от президента Рош Марк Кристиан Каборе . В него той заяви, че е взел решение да освободи поста си. На живо по малкия екран се включиха и десетина ръководители на армията, които оповестиха, че поемат властта.

Международната общественост побърза да осъди преврата. Други обаче, като съветският предприемач Евгений Пригожин , непосредствен на президента Владимир Путин , приветстваха дейностите на военните в Буркина Фасо. Пригожин, който съгласно Европейския съюз финансира съветската частна войска "Вагнер груп ", дефинира преврата като знак за една "нова епоха на деколонизация " в Африка.

Какво обаче се крие зад тези думи и от кое място се появиха съветските флагове в Буркина Фасо?
"Освобождението на една страна "
Първите знаци за протичащото се в западноафриканската страна пристигнаха в събота, когато се появи информация за пукотевица и протест в няколко военни казарми в столицата Уагадугу. Сред настояванията на военните бяха смени в някои от управителните позиции в армията. В неделя стотици локални поданици излязоха по улиците, с цел да изразят поддръжката си за дейностите на военните, само че бяха разпръснати от полицията. Малко по-късно стана ясно, че президентът е арестуван от хунтата.
 Мъж пресича централна улица в Уагадугу, 23 януари 2022
Само ден по-късно военните оповестиха, че конституцията на страната е анулирана, а държавното управление и Народното събрание са разпуснати. Във вечерната емисия вести беше прочетено писмо от президента Каборе, за който военните оповестиха, че е в положително здраве, без да оповестяват къде се намира.

"В името на най-хубавия интерес на нацията и в резултат на събитията, случили се [след 23 януари], взех решение да напусна поста си като президент на Буркина Фасо, държавен глава и висш главнокомандващ на въоръжените сили. Бог да пази Буркина Фасо ", пишеше в писмото на сваления Каборе. Той управляваше страната от 2015 година насам.

Новината беше посрещната с празненства. Във вторник хиляди хора се събраха в центъра на Уагадугу, с цел да изразят поддръжката си към военните.

"Ако питате нас, това не е прелом ", разяснява една от участничките в празненствата, 30-годишната Жулиен Траоре, пред Франс Прес. "Това е освобождението на една страна, която се управляваше от некомпетентни хора. "
Каква е предисторията
Мнението на младата жена значително отразява общите настроения в страната. През последните месеци недоволството против ръководството на президента Каборе растеше, а повода е на първо място в неуспеха му да се оправи с ислямистките групировки, дейни в района.

От 2015 година насам офанзивите на територията на Буркина Фасо на разнообразни въоръжени групи, свързани с "Ал-Кайда " и "Ислямска страна ", станаха все по-чести. По данни на Организация на обединените нации от този момент до момента при набези са убити повече от 2000 души, а милион и половина са били принудени да изоставен домовете си поради насилието.

През ноември предходната година при следващото нахлуване на ислямисти бяха убити минимум 53 военни - най-големият брой жертви, дадени в рамките дневно през последните 6 години. Тогава информацията, че военните освен са били зле оборудвани, само че и в продължение на седмици не са получавали дневните си дажби храна, провокира всеобщи митинги.

Недоволството на хората в Буркина Фасо от метода, по който страната дава отговор на ислямистките офанзиви, продължи и през идващите месеци. Според протестиращите президентът Кобаре не се грижи за бойците, армията търпи единствено загуби, а убитите цивилни са стотици.

Допълнителна причина за недоволството е и ролята на Франция. Въпреки че Париж изпрати повече от 5000 бойци в Западна Африка точно за да отхвърлен ислямистките бунтовници, интервенцията досега е без триумф. Екстремистките групировки не престават да нанасят постоянни набези както в Буркина Фасо, по този начин и в, Нигер, Чад и Мавритания. През юли предходната година френският президент Еманюел Макрон разгласи, че поради неналичието на резултати специфичната военна задача ще бъдат изтеглена от района при започване на 2022 година
Как "готвачът на Путин " разяснява преврата
Според наблюдаващите това е и повода доста от хората в Западна Африка, в това число и Буркина Фасо, да насочат очакванията си към други международни сили. Освен антифренски лозунги, на празненствата по улиците на Уагадугу във вторник хората държаха високо във въздуха и съветски флагове.
 Демонстрант демонстрира тениската си с антифренски лозунги и с флаговете на Буркина Фасо и Русия с две стиснати ръце сред тях, 25 януари 2022.
"Искаме партньорство с Русия. Да живее Русия! ", декларира един от участниците в демонстрациите, представен от Ню Йорк Таймс.

"Подкрепяме руснаците ", споделя друга жена, която също участва на празненствата във вторник. "Нашите фамилии умират, безработицата пораства и все пак Франция не е направила нищо. Можем най-малко да опитаме нещо ново ", счита тя.

За разлика от Съединени американски щати, Франция, Организация на обединените нации и Африканския съюз, които осъдиха военния прелом, Русия към момента не е заела публична позиция. Коментар обаче разгласява самият съветски предприемач Евгений Пригожин , прочут с прозвището "готвачът на Путин ". През годините редица следствия посочваха, че точно Пригожин управлява свързваната с Кремъл частна войска "Вагнер груп " .

Името ѝ за пръв път закупи известност по време на конфликтите в Източна Украйна, където бойци от групата се сражваха на страната на сепаратистите. По-късно бойци от "Вагнер " се появиха и в, Либия,, Централноафриканската република и други страни.

Според групата работи в тясно съдействие с съветското военно разузнаване. Официално Москва обаче отхвърля такава връзка. Евгений Пригожин също твърди, че няма общо с частната военна компания. Въпреки това преди месец Европейският съюз наложи наказания на "Вагнер " поради нарушавания на човешките права, а в формалното изказване Пригожин беше посочен като индивида, финансиращ групата.

"Не е изненада, че доста африкански страни се стремят към независимост. Това се случва, тъй като Западът се пробва да държи популацията на тези страни в някакво полуживотинско положение ", написа Пригожин в обществената мрежа В контакте във вторник, ден след преврата в Буркина Фасо.

Според съветския предприемач сега сме очевидци на "едно ново освободително придвижване " в Африка и една "нова епоха на деколонизация ".
Защо международните медии обръщат внимание на коментара на Пригожин
Световните медии обърнаха особено внимание на коментара на Пригожин, а френският го разтълкува като одобрение и утвърждение за преврата в Буркано Фасо. Думите на авторитетния руснак идват на фона на разположените стотици съветски "военни инструктори " в прилежаща Мали и близката Централноафриканска република (ЦАР).

През декември Франция, Канада и още 13 европейски страни осъдиха изпращането на съветски наемници от "Вагнер груп " в Мали. Както държавното управление на Мали, по този начин и Москва отхвърлиха военните да са членове на частната компания. Те настояват, че става въпрос за съветски "военни инструктори ". През 2017 година Русия изпрати оръжие, боеприпаси и 175 военни експерти, за които твърди, че имат за задача само да образоват локалната войска, и в ЦАР.

За разлика от Мали и ЦАР обаче, все още няма информация за съветски военни, които да са ситуирани в Буркина Фасо. Не е ясно и каква е позицията на водача на преврата, ген.-лейтанант Пол-Анри Сандаого Дамиба.

Във вторник американското издание, базирайки се на свои източници, заяви, че по-рано този месец Дамиба е предложил на президента Каборе да потърси помощ от "Вагнер " в битката против ислямистите. Пред Ню Йорк Таймс няколко чиновници на американската държавна администрация изричат подозрения в достоверността на тази информация. Въпреки това обаче те означават, че е допустимо военната хунта да изиска съветска помощ в бъдеще.

Без подозрение, това е желанието на част от хората, събрали се във вторник по улиците на столицата Уагадугу: "Днес хората на Буркина Фасо молят Русия за поддръжка, с цел да ги придружи в тази тежка битка ", показва един от тях, представен от Ройтерс.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР