Зелени, червени или кафяви. Понякога досадни за плажуващите, но пък

...
Зелени, червени или кафяви. Понякога досадни за плажуващите, но пък
Коментари Харесай

По родното Черноморие живеят цели 165 вида водорасли

Зелени, червени или кафяви. Понякога досадни за плажуващите, само че пък с доста значима роля за екосистемата. Това са водораслите. Може би малко хора знаят, че по родното Черноморие живеят цели 165 типа.

" Те се отнасят към отделите на алените и зелените водорасли и клас кафяви водорасли. Може би е забавно това да се означи, че съгласно актуалната таксономична интерпретация кафявите водорасли не се отнасят към царство растения ", споделя доктор Елица Хинева от Института по Океанология към Българска академия на науките. Според нея водораслите са съществени първоначални продуценти в крайбрежието. Това значи, че те създават органично вещество, О2, с което обезпечават действието на питателните вериги, съобщи NOVA.

Това ги прави значими и за климата.  " Те имат евентуално климато регулираща функционалност. Те са извънредно чувствителни знаци и са подобаващи биомонитори за разнообразни типове стресове, които могат да се следят в морската среда - един от които са климатичните промени ", изяснява още доктор Хинева.

През последните години обаче, учените откриват и редица потребни приложения за човешкото здраве. " Проучванията демонстрират в международен мащаб, че в някои типове микроводорасли се съдържат антиоксиданти и антиоксидантни ензими, които са извънредно значими в битката с оксидативния стрес ", изяснява специалистът. Д-р Хинева споделя, че оксидативния стрес е този, който може да аргументи увреждане на ДНК,а оттова може да провокира разнообразни типове болести като рак или невродегенеративни болести, като алцхаймер, паркинсон и други.

А с изключение на като храна, водораслите все по-често се употребяват и в козметичните артикули. Именно по тази причина учените считат, че бъдещи още по-задълбочени изследвания са добра концепция.  " Може би си заслужава и да се обърне по-голямо внимание, особено на Черноморските типове, за търсене и изследване на редица типове биологични субстанции, защото нашите познания за наличието им в Черноморските типове към момента не са задоволителни ", отбелязва доктор Елица Хинева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР