Българското дружество по съдебна медицина е категорично против медиите да

...
Българското дружество по съдебна медицина е категорично против медиите да
Коментари Харесай

Дружеството по съдебна медицина е против медиите да издават присъди и да посочват виновни лица

Българското сдружение по правосъдна медицина е изрично срещу медиите да си разрешават да вършат следствия отвън журналистическите рамки, да издават присъди и да показват отговорни лица. Това сподели доцент Александър Апостолов, ръководител на сдружението по време на съвещание на парламентарната комисия по опазване на здравето, съобщи Българска телеграфна агенция.

От здравна позиция, при осъществяване на съдебно-медицинска експертиза имаме отговорности да определим типа и характера на увреждането – в анатомично или функционално отношение, или естетическо, и това е здравната страна, изясни той. Правната страна е обвързвана с определянето на степента на телесната щета и времетраенето на повредата. Задачата на правосъдния доктор не е да дефинира телесната щета, акцентира той.

Съдебната медицина би трябвало да бъде регламентирана, само че няма по какъв начин да бъде регламентирана експертната активност - обосновката и определянето на съответно мнение на специалиста като рамка, тъй като по този начин неговата самостоятелност няма да съществува, сподели още той. Ако специалистът е самостоятелен, може да работи умерено, само че в случай че има взаимозависимост, това е краят на правосъдната медицина, добави доцент Апостолов.

За случая с потърпевшото в Стара Загора младо момиче доцент Апостолов изясни, че доста рядко съдебно-медицинските експертизи са единични. Колегата е дал в началото умозаключение и то в стадий, в който най-вероятно не е разполагал с всички медицински документи, с цел да даде обосновано умозаключение по отношение на тежестта на уврежданията, което на този стадий е било в задоволителен размер, допусна той. Това, че в идващите си стъпки прокуратурата и съдът не са назначили задоволително съдебно-медицински разширени експертизи, не е проблем на правосъдния доктор, добави доцент Апостолов.

По отношение на плана на медицинския стандарт „ Съдебна медицина “, за който по-рано министърът на опазването на здравето Христо Хинков разгласи, че е подготвен, доцент Апостолов сподели, че са нужни средства за повишение на квалификацията на правосъдните лекари. По думите му има оптимално равнище „ от неща, които би трябвало да притежаваме – рентген, фотографска техника с висока резолюция, лабораторна инсталация. Ако нямахме тази инсталация в Александровска болница, както и хладилните камери, нямаше да можем да се оправим в рисковата обстановка, когато починаха 45 жители от Република Северна Македония “, напомни доцент Апостолов.

Наясно сме с отговорността си със основаване на съдебно-медицински експертизи, още когато започваме специализацията си, увери доцент Апостолов. Наясно сме и с това, че правосъдната медицина е въпрос от националната сигурност и би трябвало да бъдем подкрепяни, добави той.

Парламентарната комисия по опазване на здравето гласоподава публичното разискване на плана на медицинския стандарт по правосъдна медицина да бъде 14-дневно.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР