Не е обсъждано разполагането на още бойни групи и зенитно-ракетни

...
Не е обсъждано разполагането на още бойни групи и зенитно-ракетни
Коментари Харесай

Не се обсъжда повече присъствие на НАТО у нас

Не е обсъждано разполагането на още бойни групи и зенитно-ракетни комплекси под егидата на НАТО у нас. Това съобщи служебният министър председател Димитър Главчев на взаимен с ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг брифинг в Министерски съвет.

Димитър Главчев бе извънредно сбит на въпроса. Йенс Столтенберг също не удостовери, че такава тематика въобще е имало. Въпреки това Столтенберг изясни, че към този момент е задействано увеличаване на активността на Алианса във връзка с мониторинга за риск в региона на Черно море и поради войната, която се води наоколо. Вече има ситуирани бойни групи в България и Румъния, уточни Столтенберг.

" В момента не виждаме непосредствена опасност, само че с войната в Украйна е належащо да увеличим бдителността и готовността си да реагираме. Нужно е да следим обстановката в Черно море, в това число и в България ", съобщи Йенс Столтенберг. Преди това в границите на изказването си пред медиите шефът на НАТО предизвести: " Мирът не може да бъде възприеман за даденост " и " светът стана доста несигурно място ".

Премиерът Главчев преди този момент дефинира тематиката за изпращането на български бойци в Украйна като хибридна офанзива и дезинформация и уточни изрично, че такава тематика в никакъв случай не е била обсъждана. Той увери, че българските жители би трябвало да са спокойни и че няма да има изпращане на български бойци в Украйна.

От своя страна Йенс Столтенберг съобщи, че помощта за Украйна не значи замесване и присъединяване на страни от НАТО в спора.

Столтенберг прикани за повече произвеждане на въоръжение от страна на всички съдружници в НАТО, в това число и повече помощ за Украйна, която и да се доставя в период. Ролята на НАТО е да координира тази поддръжка и това, което се дава обещание, да се извършва. Всички съдружници би трябвало да се постараят повече.

Като страна членка на Алианса не е желана от нас спомагателна помощ за Украйна, удостовери министър председателят Димитър Главчев, който се презастрахова и че държавното управление, което управлява, е служебно, а за всяка една такова решение се желае глобата на Народното събрание. Главчев е останал с усещането, че Йенс Столтенберг и НАТО считат България за " добър образец ".

" Правим всичко в границите на вероятното, за друго е въпрос на решение на Народното събрание ", бяха думите на Димитър Главчев.

Йенс Столтенберг удостовери, че България дава невиждана помощ на Украйна, само че пък и уточни като образец първите месеци на войната, когато Русия нападна Украйна. " Това което вършим, обективно се вижда, че не е задоволително. А и нашата поддръжка би трябвало да бъде по-координирана ", съобщи Столтенберг и уточни, че страните от НАТО поддържат Украйна освен от съчувствие към жертвата, а и тъй като тази рецесия съставлява риска на самите страни-членки на Алианса.

Подкрепяме Украйна освен поради трагдията на украинския народ. Искаме Украйна да завоюва, тъй като в противоположен случай това е заплаха и за нас. Путин би трябвало да зане, че е в полза на нашата сигурност да поддържаме Украйна. Затова чакаме водачите в НАТО да продължат поддръжката за Украйна ", съобщи Столтенберг.

Агресията на Русия е нарушаване на интернационалното право, а съгласно това интернационално право Украйна има право да се пази. Ние пък имаме право да поддържаме Украйна да употребява това си право. Това не значи, че страни от НАТО или НАТО като цяло, вземат участие в спора.

Столтенберг разяснява на малко и апела си от по-рано тази заран пред Пролетната сесия на НАТО, която се организира в София, за повдигане на рестриктивните мерки за потребление на западно оръжие от страна на Украйна към цели на съветска територия. Йенс Столтенберг счита, че това е належащо освен за действителностите на фронта, само че и тъй като такива ограничавания лимитират самата Украйна да се употребява от правото си на самоотбрана. " Поразяването на цели отвън територията на Украйна е законно решение на самоотбрана. "

Въпреки това тези ограничавания са решение, което се взима от всяка една обособена страна. Също по този начин е независимо решение на Украйна дали да се съобрази или не с тези ограничавания.

Парламентарната асамблея на НАТО одобри декларация на Украйна да се разреши да употребява изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на съветска територия. Декларацията беше призната на пленарното съвещание на Асамблеята в София.

Девет от делегатите в асамблеята гласоподаваха срещу поправката във финалната декларация, която разрешава Украйна да употребява предоставените ѝ оръжия за удари по военни цели на съветска територия. Останалите делегати обаче поддържаха декларацията, която беше призната с огромно болшинство.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР