Подобрява се състоянието на 39 - годишния френски гражданин, който

...
Подобрява се състоянието на 39 - годишния френски гражданин, който
Коментари Харесай

След тежката спасителна акция в Рила: Говори екипажът на хеликоптера от авиобаза Крумово

Подобрява се положението на 39 - годишния френски жител, който пострада предишния петък в Рила. При извънредно тежки атмосферни условия от проливен дъжд и градушка той беше превозен от авиобаза Крумово до университетската болница в Пловдив.

Първо пред камерата на " По света и у нас " приказва екипът водачи, осъществил избавителната акция. Командирът на екипажа майор Александър Сандев е с богат опит в избавителните акции като тази в Рила. В петък обаче мощната стихия и градушката съществено са усложнили избавителните дейности на екипажа.

" Работеха всички полигони за битка с градушките, с изключение на този, който е на летището. Полетът извършихме като използвахме и метеорологичния радар на борда, заобикаляйки дейни ядра, валежни зони. Екипът от ПСС беше подготвил потърпевшия във вакуумен матрак. Бяха го пренесли на комфортно място за кацане, където е безвредно кацане с вертолета ", споделя майор Александър Сандев - пълководец на екипажа, авиобаза Крумово.Хеликоптерът е летял 50 минути в буреносното небе до момента в който стигне езерото Бъбрека. Само 5 минути лишава на екипажа комплицираната процедура по качване на борда на потърпевшия.

" Взехме решение да не взимаме лекар. По-голямата част от тези хора, които сме на борда имаме такава подготовка до степен, която ни разрешава закона – ние си бяхме готови – имаме си здравна чанта с тези първите неща, сатурацията да му проверим, да го стабилизираме ", споделя старшина Георги Славов, парашутист и авиобаза Крумово.Част от екипажа на борда е и капитан Георги Стаменов, който единствено преди месец взе участие в спасяването на простреляното дете във Враца.

" Препоръка към всички – когато видят вертолет в планината, той е отишъл там да търси някого. Просто ние обикаляме, търсим, разбираме, че на туристите им забавно, само че да не се оптиват по този начин да поздравяват екипажът, тъй като по някой път ни заблуждават. Ние си мислим, че това е потърпевшия ", приканва капитан Георги Стаменов, авиобаза Крумово.

Военните водачи от авиобаза Крумово са подготвени при потребност още веднъж да се притекат на помощ, само че молят за повече отговорност в планината. Статистиката сочи, че постоянно измежду потърпевшите са точно професионални планинари.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР