Българският институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT)

...
Българският институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT)
Коментари Харесай

INSAIT обяви стипендии на стойност 250 000 лв. за студенти от СУ

Българският институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) отпуска четвърт милион лв. за стипендии на изявени български студенти.

Стипендиите са ориентирани към магистърската стратегия " Логика и логаритми " във Факултета по математика и информатика в Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Финансирането е обезпечено от частни дарения и ще обезпечи 5 стипендии на стойност 50 000 лв., всяка за интервал от 18 месеца.

Стипендиите предизвикват изявени младежи, които да останат и намерят развиване в България в региона на осведомителните технологии и изкуствения разсъдък.

" Това е поредна стъпка от стратегическата задача на INSAIT да нарежда България като водеща софтуерна дестинация. Част от тази задача е и задържането на най-големите гении и основаване на благоприятни условия за развиването им в България ", споделят от Института.

Двама студенти в магистърската стратегия към този момент бяха подкрепени от INSAIT със стипендии. Траян Господинов продължи научната си кариера като докторант в института, а Люба Конова също се развива сполучливо в програмата " Логика и логаритми " и е един от треньорите на женския народен тим по математика.

Преди 3 месеца " INSAIT " разгласи друга стипендиантската стратегия с бюджет от над 1 милиона лв. от частни дарения, чиято цел е да задържи надарените български възпитаници у нас, като им обезпечи месечна стипендия от 2 000 лева за интервала на бакалавърското им образование в компетентност “Информатика ” във ФМИ.

INSAIT е открит в партньорство с СУ " Св. Климент Охридски " през април 2022 година Сред последните достижения на института е основаването на българска версия на стратегия за изкуствен интелект BgGPT, която може да се употребява свободно от 3 март. Публичният достъп до чатбота BgGPT и моделите зад него са част от огромната тактика на INSAIT за развиването и внедряването на изкуствения разсъдък в България.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР