Meta планира да използва споделените снимки и публикации на потребителите

...
Meta планира да използва споделените снимки и публикации на потребителите
Коментари Харесай

Как да забраним на Meta да използва снимките и постовете ни за трениране на AI

Meta възнамерява да употребява споделените фотоси и изявления на потребителите във Фейсбук, с цел да тренира личния си изкуствен интелект.

В България към този момент се получават вести от платформата за новите AI-функции и за метода, по който моделът им ще се образова.

" Подготвяме се да разтеглим достъпа до AI at Meta към вашия район. AI at Meta e нашата сбирка от функционалности и благоприятни условия за потребление на генеративен изкуствен интелект - като Meta AI и AI Creative tools, наред с моделите, върху които те стъпват ", се споделя в известието за смяна в изискванията за прилагане на Фейсбук.

Тя ще влезе в действие от 26 юни 2024 година, като всеки човек има правото да подаде формуляр за противоречие с новите правила.

Какво значи смяната за потребителите?

Meta прецизира, че с цел да може да приложи тези принадлежности и да усъвършенства AI-моделите си, " разчита на правно съображение, наречено законни ползи за приложимост на информация ".

Компанията употребява обществено налична информация, където от време на време могат да попаднат и персонални данни (например името и контактите на създател на блог). Когато се получат такива персонални данни и се употребяват за трениране на AI, те не се свързват към вероятно действителен профил в Meta, настояват от компанията.

Сред информацията, с която се тренира AI на Meta, са и споделените данни на потребителите на Фейсбук като:
ПостовеСнимки и писмените им описанияСъобщения, които потребителят изпраща на AI (например чатбот)
Meta категорично акцентира, че не употребява наличието на персонални известия, които потребителите разменят между тях с другари или родственици през платформите ѝ, при тренирането на моделите си с изкуствен интелект.

Как да забраня на Meta да употребява мои данни в своите AI-модели?

Компанията е длъжна да даде правото на всеки консуматор да изрази противоречие с обработването на неговата споделена информация за други цели от Meta.

Това може да се направи през формуляр в уеб страницата на, в който се попълня страната по местопребиваване, email адрес и малко документално пояснение за " метода, по който обработването на данни ви визира ".

След попълването на формуляра ще получите шестцифрен код по мейла, с цел да потвърдите заявката си.

Отговорът от Фейсбук след тази стъпка идва автоматизирано и бързо: " Прегледахме вашето заявление и ще уважим възражението ви. Това значи, че настояването ви влиза в действие отсега нататък ".

Цялата интервенция лишава към 2 минути, и въпреки всичко не е ясно за какво Фейсбук изисква сходна връзка, вместо да направи отхвърли доста по-лесен с елементарна отметка в настройките за персонални данни на всеки консуматор.

Правото на несъгласие е обезпечено за всеки жител на Европейски Съюз и Англия през GDPR - Общия правилник по отношение на отбраната на данните.

Дори в случай че нямате персонален профил във Фейсбук / Instagram, теоретично е допустимо информация за вас да доближи до базата данни, които Meta счита да употребява - да вземем за пример, в случай че прочут човек е качил ваша фотография в профила си или ви загатва в обява в обществените мрежи. Компанията резервира правото си да използва за тренирането на моделите си в тези случаи.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР