Oтровен, загинал при мистериозен самолетен инцидент, паднал по стълбите или

...
Oтровен, загинал при мистериозен самолетен инцидент, паднал по стълбите или
Коментари Харесай

Четири ареста и сменен министър. Какво се случва в руската армия?

Oтровен, умрял при тайнствен самолетен случай, паднал по стълбите или от прозорец - сходни заглавия до неотдавна описваха случаи на неочаквана гибел, застигнала олигарси, политици и хора на високи позиции в Русия. Напоследък новините не са за съдбовни " произшествия ", а за арести на значими хора от властта. В случая - на военната власт в Кремъл.

Само в границите на месец са арестувани четирима души от висшия ешелон в Министерството на защитата. Последният е зам.-началникът на Генералния щаб на съветската войска ген.-лейтенант Вадим Шамарин. Руски медии оповестяват, че той е задържан за интервал от два месеца, а обвиняванията са за рушвет и корупция.

Серията от арести в съветската войска стартира на 23 април - тогава за рушвет е арестуван заместник-министърът на защитата Тимур Иванов. Това се случва незабавно след негова среща с сътрудници, на която участва и Сергей Шойгу - тогава министър на защитата.

След Иванов идва ред на генерал-лейтенант Юрий Кузнецов, шеф на Главното ръководство на личния състав към съветското Министерство на защитата. И той е обвинен във вземането на рушвет - в изключително огромни размери. Арестуван е на 14 май. Съобщава се, че службите нахлуват в дома му, до момента в който спи, разрушават вратите и прозорците и конфискуват златни монети, скъпи предмети и над 100 млн. рубли (малко над 1 млн. долара) в брой. Но липсват фотоси на откритите първокласни движимости и пари в сейф, макар че съветската процедура нормално е да разгласява такива " находки " при арест.

След това идва и новината за задържането на генерал-майор Иван Попов, някогашен пълководец на 58-а войска на Южния боен окръг. Той е отхвърлен от служба още през юли 2023 година след отчет за неприятното положение на съветската войска и огромните загуби, които тя търпи на фронтовете, отворени от нея в Украйна. Тогава обяснението беше, че има потребност от по-строг надзор върху големите разноски в региона на защитата, с цел да не изоставя тя от останалите браншове на стопанската система.

В " месеца на арестите " - сред тези на Кузнецов и Попов, пристигна и най-изненадващата новина - на 16 май Владимир Путин смъкна от поста му един от най-приближените си хора в Кремъл от години - министъра на защитата Сергей Шойгу. Той беше сменен от икономиста Андрей Белоусов.

Новият министър в никакъв случай не е заемал позиции в армейските или силовите структури, само че се счита за изцяло предан на " идеята " на Путин.

Шойгу въпреки всичко зае друга обществена функционалност - секретар на Съвета по сигурността към президента.

Какво в действителност се случва в съветската войска? Рокадите демонстрират, че " войната ще продължи дълго, стопанската система минава на военни коловози, а съветският държавен началник не възнамерява никакво спокойно бъдеще за себе си ", разяснява съветската работа на BBC.

Според анализатори арестите на висши военни могат да се поясняват като знак за вътрешна борба сред обособени групи за влияение към Путин, които след началото на войната в Украйна стартират още по-ожесточено да се атакуват едни други.

В документ на Carnegie Russia Eurasia, отдаден на рокадите в съветската войска, създателите обръщат внимание на подробност - в съда след ареста си Тимур Иванов - първият от поредицата, се явява във военна униформа. Това е в прорез с практиката представителите на армията да се изправят пред съд в цивилно облекло, с цел да не накърнявават имиджа на въоръжените сили.

Малко по-късно Путин сменя Шойгу, чийто заместител беше Иванов. Това съгласно разбора значи единствено едно: клановете към Путин към този момент са наясно, че в тези вътрешни борби дейностите приказват повече от думите.

" В умозаключение може да се каже, че ще има от ден на ден противоборства измежду представителите на съветския хайлайф, и все по-малко правила, " споделят създателите му.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР