Майката на едно от момичетата, загинали под срутилата се сграда

...
Майката на едно от момичетата, загинали под срутилата се сграда
Коментари Харесай

Майката на едно от момичетата, загинали под срутената сграда на ул. „Алабин“, осъди прокуратурата

Майката на едно от девойките, починали под срутилата се постройка на столичната улица „ Алабин “ преди близо 18 години, осъди прокуратурата да ѝ заплати обезщетение от 15 000 лв..

Сумата ѝ е присъдена за това, че не бяха открити и осъдени отговорните в проточилото се 15 години дело.

Това реши Софийският градски съд (СГС), където майката на починалата Деница Ченишева заведе иск против прокуратурата за 300 000 лв. от неимуществени вреди. Той е по Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ) поради нарушеното право на разглеждане и решение на делото в рационален период, оповестява.

Трагедията се случи на 19 септември 2006 година, а делото стартира на първа инстанция 10 години по-късно.

Подсъдими за породената гибел на двете девойки бяха притежателят на постройката Георги Кирчев, който е шеф на компания „ Хрисома “, инженер Петър Петров, който направлявал ремонта на постройката, Николай Симеонов – шеф на „ А3-Архитектура и осъществяване “ и строителят Манчо Антонов, притежател на компанията за поправки Едноличен търговец „ Медия Манчо “, против който делото беше гледано задочно, тъй като е в чужбина.

Сградата на ул. „ Алабин “ рухна към 18 ч., когато по улицата с автомобил са прекосявали 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова. Колата им беше премазана, а двете девойки починаха на място.

Разследването се проточи 10 години, като делото на два пъти беше прекратявано. В завършек на сметка беше импортиран обвинителен акт в съда, който се крепеше главно на противоречивите показания на очевидеца Николай Александров. Той е работил на обекта и твърдеше, че в постройката са рязани носещи релси и колони, само че неведнъж променяше показанията си в хода на следствието.

Накрая сподели пред съда, че е ходил на този обект единствено след сриването му, с цел да поставя ламарина и катанец и още първата инстанция отхвърли показанията му за рязани колони и релси.

Подсъдимите бяха оправдани на три инстанции, като преди три години Върховният касационен съд постави завършек на правосъдната сага.

Майката на Деница Ченишева написа в исковата си молба, че през 15-те години до края на делото е изпитвала единствено изтощение, неизбежност и болежка, като страдала от бодърствуване и била под непрекъснат стрес.

Защо се проточи делото

Съдия Десислава Зисова написа в решението си, че делото за срутената постройка е било 41 тома, с висока правна и фактическа трудност, с голям брой комплицирани експертизи и разпитани близо 70 очевидци. Основната причина за забавянето му обаче остава противозаконното почистване на местопроизшествието, незабавно след сриването на постройката.

„ В случая държанието на органите на досъдебното произвеждане може да се характеризира като противоправно безучастие, доколкото макар големия размер доказателствен материал, са налице интервали, в които не са осъществявани дейности по следствието или същите не са били осъществявани ритмично и дейно. Голямата част от доказателствения материал е събран през първите две години от следствието, а в останалия интервал от досъдебната фаза са налице продължителни интервали, в които няма осъществени дейности, а произнасянията на органите на досъдебното произвеждане са отвън рамките на рационалния период “, се споделя в решението.

Показания по делото е дала и близка на майката на починалото момиче, която споделя, че приятелката ѝ изгубила предпочитание за живот, коментирала, че делото съзнателно се протака и имала подозрения, че отговорните биват прикривани.

„ При установяване размера на компенсацията съдът намира, че въпреки и нормални и типични за сходни случаи, процесните неимуществени вреди са търпени от ищеца в един извънредно нескончаем интервал от време и воденото произвеждане е рефлектирало отрицателно върху метода на живот на ищцата през дълъг интервал от време…

В съответния случай съществена част от неимуществените вреди, претърпени от ищцата, са в резултат на загубата на единственото ѝ дете и оправдаването на подсъдимите – неналичието на определяне и наказване на отговорни лица, ако е налице закононарушение, а не са резултат от неразумния период на наказателното произвеждане “, се споделя в умозаключение в решението на Софийски градски съд, с което съдът преценя, че справедливото обезщетение е 15 000 лв. и отхвърля желае над тази сума и до желаните от майката 300 000 лв..

Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР