Изразената от руския президент Владимир Путин възможност, че Русия може

...
Изразената от руския президент Владимир Путин възможност, че Русия може
Коментари Харесай

САЩ са обезпокоени от изразената от Путин възможност за оръжейни доставки за Северна Корея

Изразената от съветския президент Владимир Путин опция, че Русия може да достави на Северна Корея оръжия след подписването на защитителен пакт с Пхенян, са " необикновено притеснителни ", съобщи представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Матю Милър, съобщи Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Путин допусна след визитата си в Северна Корея тази седмица, че такива оръжейни доставки за изолираната, само че разполагаща с нуклеарни оръжия страна, биха били огледален отговор на западното въоръжаване на Украйна.

Той също по този начин предизвести, че съдружникът на Съединени американски щати Южна Корея ще направи " огромна неточност ", в случай че реши да достави оръжие на Украйна, и че Москва ще отговори на сходна стъпка по метод, който ще бъде мъчителен за Сеул.

" Това е извънредно тревожно ", сподели Милър на брифинг, когато беше запитан за упоменатите от Путин вероятни доставки на оръжие за Северна Корея.

" Това, несъмнено, ще дестабилизира Корейския полуостров и евентуално... според от типа на оръжията, които дават, може да наруши резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, които Русия е подкрепила. "

Договорът, подписан от Путин и Ким Чен-ун в сряда, задължава всяка от страните да даде незабавна военна помощ на другата при положение на въоръжена експанзия против една от тях.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби съобщи, че това е мотив за безпокойствие, само че не е изненада. Той сподели, че  нуждата на Русия от такава задгранична помощ е симптом на обезсърчение.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР