България се нарежда на 53-та позиция от общо 64 държави

...
България се нарежда на 53-та позиция от общо 64 държави
Коментари Харесай

България на дъното по конкурентоспособност в Европа

България се подрежда на 53-та позиция от общо 64 страни по конкурентоспособност. Това сочи проучването Годишник на международната конкурентоспособност за 2021 година, което се изготвя от Института за развиване на ръководството в Швейцария, предава БНР.

Според проучването през последните 12 години българската стопанска система продължава да пораства, само че със относително ниски темпове и към момента е надалеч от цялостния си капацитет.

Тази година страната ни бележи спад с пет позиции в международната ранглиста за конкурентоспособност спрямо 2020 година и с 15 позиции спрямо 2009 година, когато България е заемала 38-о място.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Над 1/3 от упования стопански напредък за тази година ще с...

Така българската стопанска система остава измежду най-неконкурентоспособните в Европа, само че по-притеснителен е фактът, че дълготрайните фактори на конкурентоспособност не престават да са в застой. А опцията за реализиране на промени и бърз стопански прогрес се лимитира в допълнение.

Според отчета главните провокации и недостатъци пред конкурентоспособността са политическата неустойчивост и бавният ритъм на имунизация против Covid-19, лимитираният достъп до електронно ръководство, бавният енергиен преход и високите енергийни разноски на бизнеса, изоставащото качество на университетското обучение, ниските разноски за научно-изследователска и развойна активност.

Траен остава и казусът с корупцията, предвижда се спад на заетостта и приходите.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР