Австралийският премиер Скот Морисън призова да не се търси вина

...
Австралийският премиер Скот Морисън призова да не се търси вина
Коментари Харесай

Премиерът на Австралия призова да не се търси вина за огнения ад

Австралийският министър председател Скот Морисън прикани да не се търси виновност за пожарите в Австралия.

Морисън подреди в засегнатите региони да бъдат ситуирани 3000 резервисти от сухопътните, военноморските и военновъздушните сили, които да се борят с пожарите из цялата страна. Той отпусна и 20 милиона австралийски $ (около 14 млн. американски долара), за наем на пожарни летателни апарати от чужбина.

Френският президент Еманюел Макрон е предложил помощта на Париж в битката с горските пожари. Те към този момент засегнаха и фамозния остров Кенгуру, където хиляди коали и кенгурата бяха убити от огнената буря. Появиха се опасения, че част от неповторимата фауна на острова ще бъде напълно унищожена.

В момента има над 200 дейни горски пожара в цялата страна. Над 100 000 поданици са евакуирани от трите най-критични щата – Нов Южен Уелс, Виктория и Южна Австралия. Пожарите лишиха живота на към 23-ма души, а повече от 1 200 къщи и парцели бяха унищожени.

Приблизително 500 милиона животни са починали при ужасяващите горски пожари, като измежду жертвите са близо една трета от коалите в Нов Южен Уелс. Федералният министър на околната среда Сузан Лей сподели пред ABC News "до 30 на 100 от животните в този район " са мъртви, тъй като към 30 на 100 от тяхното местообитание е унищожено. Над 100 пожара не престават да бушуват из цялата страна, като до момента са консумирали повече от пет милиона хектара земя.

Няма данни за наранени или застрашени български жители при горските пожари в Австралия, оповестиха българското Министерство на външните работи. По информация на посолството ни в Канбера горските пожари не престават да бушуват по източното крайбрежие на страната, северно от град Сидни, в това число в региона на Блу Маунтинс, по югоизточното крайбрежие южно от град Сидни до границата с щата Виктория, в региона Източен Гипсланд във Виктория, както и с друга активност и мащаб в доста други региони.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР