Атомната електроцентрала Аккую“ е най-голямото съвместно капиталовложение на Турция и

...
Атомната електроцентрала Аккую“ е най-голямото съвместно капиталовложение на Турция и
Коментари Харесай

Ердоган ликува! Световен успех за Турция

Атомната електроцентрала „ Аккую “ е най-голямото взаимно инвестиране на Турция и Русия. Това съобщи през днешния ден президентът Реджеп Тайип Ердоган на церемонията за зареждането на нуклеарно гориво в първата турска АЕЦ, предават турските медии.

Ердоган и съветският му сътрудник Владимир Путин участваха в церемонията посредством видеовръзка.
-->
Всичките четири реактора на АЕЦ „ Аккую “ ще стартират работа до 2028 година, сподели турският водач.

Той благодари от свое име и от името на турския народ на Русия за построяването на АЕЦ „ Аккую “.

Руският президент на собствен ред сподели, че Русия ще продължи да обезпечава на Турция енергийни запаси, най-много газ. Той заяви, че доставките на съветски газ в трети страни ще се правят посредством съглашения след построяването в Турция на газов хъб.

Путин посочи, че с регистрирането на АЕЦ „ Аккую “ като нуклеарен обект Турция „ влиза в клуба на развитите страни “. Той сподели още, че с Ердоган са се споразумели да задълбочат икономическото и комерсиалното съдействие, както и съдействието в областта на селското стопанство.

Първата турска атомна електроцентрала ще може да създава сила и 100 години след стартирането й в употреба, съобщи генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси на церемонията по зареждането на първата партида нуклеарно гориво.

Турция тази година отбелязва стогодишен празник и АЕЦ " Аккую ", откакто минат 100 години, към момента ще създава чиста атомна сила за тази страна, сподели той.

Гроси съобщи също, че АЕЦ " Аккую " има всички съставни елементи, с цел да бъде наречена най-безопасната атомна електроцентрала в света.

" Ние сме изцяло уверени, че когато тя бъде въведена в употреба, както разбирам до края на годината, това ще бъде плюс за всички отвън всевъзможни подозрения ", сподели той в отговор на въпрос за сигурността на централата.

Ердоган беседва по телефона с Путин още преди церемонията за зареждането на първото нуклеарно гориво в АЕЦ " Аккую ".

Според изказване на Дирекцията по връзките на турското президентство по време на диалога са били разисквани връзките сред Турция и Русия и районни въпроси.

Обсъдени са били също развоят на войната в Украйна и дейностите във връзка със съглашението за износа на зърно през Черно море, показва Дирекцията по връзки на Ердоган. Двамата президенти са разговаряли и по тематиката за Сирия.

Владимир Путин е предал на президента Ердоган, който през последните дни страда от стомашно-чревни недоволства, пожелания за скорошно излекуване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР