Мерките са предвидени в актуализиран план “Енергетика и климат Не

...
Мерките са предвидени в актуализиран план “Енергетика и климат Не
Коментари Харесай

Екотакса вдига цените на горивата

Мерките са планувани в обновен проект “Енергетика и климат ”
Не е ясно коя ще бъде виновната институция

Цените на горивата изкуствено ще бъдат нараснали с спомагателна еко такса. Европейската комисия към този момент е решила от 2027 година в схемата за търговия с квоти за въглеродни излъчвания бъдат включени горивата за коли и за отопление на здания. Доставчиците на горива ще купуват квоти за отделяните при изгарянето им нездравословни излъчвания, което съгласно калкулации на специалисти, които “Труд news ” потърси за коментар, ще докара до повишаване на бензина и дизела с сред 60 ст. и 80 ст. на литър. Целта е да ни откажат от потреблението на коли на бензин или дизел.

Поскъпването на горивата ще наложи даването на помощи за “транспортно небогати ” жители, излиза наяве от обновен Интегриран народен проект “Енергетика и климат ” (ИНПЕК), който е пуснат за публично разискване. Както към този момент е решено, че ще бъдат подпомагани енергийно бедните семейства, по този начин ще има подкрепяне и за транспортно бедните.
Програма за подкрепяне на енергийно бедните ще стартирана с излизането на семействата на свободния пазар на ток от 1 януари 2026 година Предстои да бъдат написани и правила за подкрепяне на транспортно бедните, написа в проекта “Енергетика и климат ”. До 30 май 2025 година би трябвало да бъде възложен на Европейската комисия Социалният проект за климата, в който ще бъдат написани уязвимите семейства, уязвимите микропредприятия и уязвимите ползватели на превоз.

Какви ще бъдат критериите за определянето на един човек като “транспортно безпаричен ” още не е ясно. Но наредбата за енергийна беднотия към този момент е призната от Министерски съвет. За енергийно небогати ще бъдат считани семействата, които откакто платят сметките за ток и отопление, имат приходи на човек под линията на беднотия. За актуалната година линията на беднотия е 526 лева, а сега минималната пенсия е 523,04 лева Това значи, че пенсионерите с минимална пенсия влизат в групата на енергийно бедните. Минималната заплата в този момент е 933 лева, което след заплащане на налози и осигуровки е 724 лева Ако двама родители работят на минимална заплата и имат едно дете, приходът им на човек е 482 лева, което е под линията на беднотия даже преди да платят сметките за ток и парно. Каква ще бъде помощта за енергийно бедните не е ясно. В Закона за енергетиката е записано, че за виновни за установяване и използване на ограничения за финансова поддръжка на енергийно бедните са министрите на енергетиката, на труда и обществената политика, на районното развиване или различен орган, избран от Министерския съвет. Още не е решено и коя държавна институция ще дава отговор за правенето на описи на енергийно и транспортно бедните. Но е допустимо енергийно бедните да употребяват несъмнено количество ток на преференциални цени.

От 1 юли 2024 година токът за семействата да нарастне приблизително с 1,39% оферират от КЕВР. Но до края на юни може да се окаже, че повишаването на тока за бита ще бъде по-голямо. Това ще бъде последното установяване на цените на тока за семействата от КЕВР. От 1 юли 2025 година започва временен интервал, през който цените на тока за бита ще бъдат определяни от Министерски съвет. Тогава токът ще бъде купуван от електроразпределителните сдружения на пазарни цени, а ще бъде продаван на битовите консуматори по закрепени цени. А за разликата ще бъдат давани обезщетения. Но държавното управление ще реши дали обезщетения да има за всички и за цялото ползване на електрическа енергия. Възможно е обезщетенията да покриват единствено минимално ползване на електрическа енергия, а при по-голямо ползване семействата да заплащат по-високи цени.
Имаш остарял автомобил - с него си до края на живота


Има проекти да бъдат построени повече станции за зареждане на електрически автомобили в страната

Забраняват вноса на коли под Евро 4

Собствениците на остарели коли ще би трябвало да ги карат до края на живота си или да ги предадат за скрап, тъй като няма да могат да ги продадат. Това планува обновеният народен проект “Енергетика и климат ”.

Ще бъдат избрани правила за въглеродни излъчвания от пътните транспортни средства, които ще бъдат прилагани освен за първичната регистрация, само че и за следваща продажба или регистрация, написа в документа. Специално е посочено, че ще бъде неразрешен вносът на коли с екологична категория под Евро 4. Този стандарт беше въведен и за бензиновите и за дизеловите коли от 1 януари 2005 година Това значи, че ще бъде неразрешен вносът на 20-годишни или по-стари коли. Ако бъде въведена възбрана и за препродажба на коли с екологична категория под Евро 4, се оказва, че притежател на автомобил на 20 години няма да може да го продаде и да си купи по-нов. И ще би трябвало да го кара до края на живота си или до момента в който колата остарее толкоз, че не става за каране. Автомобилът няма да може да бъде трансфериран и на правоприемник. Защото няма да може да бъде регистриран на негово име.

По принцип това би предиздвикало доста хората да паркират пред дома си по няколко автомобила - остарелия, от който не могат да се отърват, и по-нов, в случай че имат пари да го купят. Но създателите на отчета са решили този проблем. Предвижда се налозите за старите коли внезапно да бъдат вдигнати. Както “Труд news ” към този момент писа, създаден е проектозакон, с който налозите за най-старите дизелови коли да бъдат вдигнати с до 78%. Идеята е това да накара хората със остарели коли да ги предадат за скрап. Но проблем ще имат хората, които нямат задоволително пари за нов автомобил. Те отново ще би трябвало да карат остарялата си кола, само че да заплащат и високи налози. Което няма да им даде опция да спестят пари за нов автомобил.
Планът “Енергетика и климат ” планува да бъдат спирани от придвижване транспортни средства, които не покриват нормите за излъчвания от отработили газове, одобрени за съответната им екологична категория, да вземем за пример такива с отхвърлен катализатор или филтър за дизелови частици.
Предричат периодично повтаряне на суши и наводнения


Периоди на суша ще бъдат редувани с интензивни превалявания

Преминаваме към по изсъхнал климат

България е ситуирана в един от районите, който е изключително уязвим към изменението на климата (главно повишение на температурата и интензивни валежи) и към възходящата периодичност на рискови събития, свързани с изменението на климата, като суши и наводнения, написа в проекта “Енергетика и климат ”. Рисковете, породени от феномени, свързани с изменението на климата, могат да доведат до загуба на човешки живот и да причинят обилни вреди.

Основните климатични опасности за България, посочени в направеното през 2023 година от Национален институт по метеорология и хидрология изследване “Променящият се климат на България ”, включват горещи талази, рискови превалявания, наводнения, суша и слани.

В огромна част от страната сезонните температури и валежният режим са се трансформирали доста след средата на ХХ век. Промените на температурата включват както покачване на междинните сезонни температури, по този начин и по-чести температурни екстремуми. Преминаването към по-топъл (и изсъхнал в някои райони) климат е обвързвано с следеното в световен мащаб дълготрайно покачване на средногодишните и сезонните температури. В интервала 1991-2020 година средногодишната температура в България нараства с 0,8?C спрямо интервала 1961-1990 година Затоплянето в планините е по-слабо, до момента в който в някои високи полета, крайдунавски региони и обособени места по долините на реките (предимно в Северна България) разликата е над 1°C. Има и наклонност на повишаване на честотата на горещите талази през последните десетилетия. Най-тежките горещини с продължителното задържане на доста високи температури са регистрирани през 2000 година, 2007 година и 2012 година В изискванията на изменящ се климат се чака още по-отчетливо повишаване на честотата и екстремността на рисковите метеорологични феномени.

При преваляванията има промени и в сезонните количества, и в разпределението им. Като цяло се чака понижаване на количеството дъжд, само че и по-продължителни сухи интервали, написа в проекта “Енергетика и климат ”. Най-големи промени се чакат в крайбрежните и планинските региони.
Искат гратис да даваме ненужни движимости


Домакинствата гратис да събират разделно желаят създателите на проекта “Енергетика и климат ”.

Правят общински площадки

Домакинствата да бъдат накарани гратис да дават старите си движимости за преработване желаят създателите на проекта “Енергетика и климат ”. В него е планувано създаване на общински площадки за безплатно предаване на разделно събрани боклуци от семействата, в т. ч. едрогабаритни боклуци, и други разделно събрани боклуци във всички обитаеми места с население над 10 хиляди поданици.

Преди години в страната имаше пунктове, в които хората можеха да предадат освен остаряло желязо, а и хартия и стъкло, против което получаваха стотинки. В редица по-развити страни в огромните вериги има машини, в които човек може да пусне бутилки от минерална вода или безалкохолни питиета и против това получава центове. А в този момент желаят да накарат семействата безплатно да събират разделно и да носят движимостите си на специфични площадки. Ако вместо това бъде въведено изкупуване на хартия, стъкло и пластмаса против пари, при огромния брой на небогати хора в страната, количеството на боклуците в кофите за боклук ще бъде доста по-малко.
Застигат ни супербури, след тях - горещници 


За градушки и мощни пориви напразно, които ще застигнат и Източна България, предизвестиха през вчерашния ден от Изпълнителна организация “Борба с градушките ”.
Общини оповестиха бедствено състояние
Екстремните метеорологични феномени зачестят поради климатичните промени. Доказателство за това са последните супербури, които връхлетяха страната, а те ще бъдат последвани от ранни горещници идната седмица, когато температурите ще минават 30 градуса. За това предизвестиха метеоролози, които дефинираха мощните стихии като придобили характерности на разрушителни суперклетки.

Те връхлетяха няколко области у нас с градушки с огромни на яйце. По пътя им бе унищожена годишна продукция, градини, улици, коли, фасади и покриви на къщи. Частично бедствено състояние бе оповестено в Казанлък, Шипка, Хаджидимитрово и Нова Загора в петък. Еднократна помощ от 1600 лева ще получат притежатели на парцели, които са потърпевши от стихията в град Шипка и Казанлък. Сформирани са екипи, които стартират да разказват вредите по къщите на хората, оповестиха от Община Казанлък.

Опасните феномени започнаха с градоносна суперклетка, която се образува първо в региона на Ботевград, по-късно стигна Правец и северните скатове на Стара планина. В региона на Шипка и Казанлък мина Балкана, усили мащаба си и прерасна в мощна стихия в региона на Нова Загора, обясниха метеоролозите.

Вчера на пътя на суперклетките се изправиха и Ямбол, Сливен, Карнобат, Елхово, Бургас, Хасково, Средец, Хасково, Димитровград и Свиленград, за където метеоролозите предизвестиха за мощни пориви напразно и интензивни градушки. Според данните на Изпълнителна организация “Борба с градушките ” стихии се чакат и в Източна България интензивни превалявания са вероятни и в регионите на Шумен и Варна.

Както “Труд news ” писа, преди ден проливен дъжд отнесе улици в Шумен, а градушка помля Търновско, като локалните управляващи започнаха да пресмятат вредите от бедствието.

През уикенда се чака времето да се успокои, само че от идната седмица ще ни застигат подранили горещници с температури над 30 градуса, сочи прогнозата.

Източник: " Труд "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР