Атина. Правителството на Гърция не планира да въвежда допълнителни мерки

...
Атина. Правителството на Гърция не планира да въвежда допълнителни мерки
Коментари Харесай

Kathimerini : Гърците посрещат предстоящите празници без нови ограничения, но с изискване за самотестване, реши кабинетът в Атина

Атина. Правителството на Гърция не възнамерява да вкарва спомагателни ограничения за сигурност преди Коледните и Новогодишните празници, нито ще се изисква от излизащите на открито да си вършат регистриран бърз тест в аптека или тестов център, преди да участват на събирания. Това стана ясно след съвещание на кабинета в Атина, оповестява електронното издание на вестник Kathimerini .

Съгласно решенията, разисквани на виртуалната среща, управлявана от министър-председателя Кириакос Мицотакис, жителите ще бъдат насърчавани да се тестват преди и след посещаване на събирания и празненства по Коледа и Нова година, като през идващите няколко дни ще бъдат раздадени по два безвъзмездни комплекта.

Комплектите за самотестване ще бъдат налични в аптеките за хора, които имат социалноосигурителен номер (AMKA). Идеята заменя първичния проект за условие от всеки – неимунизиран и имунизиран – да покаже доказателство за негативен бърз тест при посещаване в питейни заведения, заведения за хранене и клубове през празничния сезон.

„ Вярно е, че ме посъветваха да въведа наложителни бързи проби за всички за достъп до места за отдих и развлечение. Отхвърлих предлагането, тъй като считам, че мярката ще бъде несправедлива по отношение на имунизираните и в последна сметка ще бъде прекомерно сложна за използване “, сподели министър председателят Кириакос Мицотакис на съвещанието на кабинета, което беше свикано за разискване на ограничения за попречване на нов прилив на инфекции.

Премиерът се базира на „ двуфазен проект “, при който първият стадий се планува жителите да се тестват преди и след събирания, с цел да се подсигурява, че не популяризират вируса. „ Искаме да прекараме празниците в сигурност, без да стопираме стопанската система и обществото, и без да би трябвало да плащаме за нашите ваканционни действия по-късно “, изясни Мицотакис.

Той също по този начин прикани хората да поемат самодейността да се тестват преди всяко събиране като спомагателна защитна мярка, без значение от техния имунизационен статус.

Втората фаза на проекта, изясни министър председателят, ще стартира след празниците и ще зависи от представянето на страната. „ Всичко ще зависи от данните все още. Все още нищо не е решено “, сподели той.

Мицотакис уточни, че рестриктивните мерки може да бъдат въведени през първите няколко седмици на новата година, като ще включват разширение на схемите за работа от у дома и смяна на работното време на питейни заведения и заведения за хранене, само че изключи опцията учебните заведения да бъдат затворени.

„ Тестовете и главните защитни ограничения са нашата отбрана. И нашата позиция през днешния ден ще дефинира решенията, взети на следващия ден “, добави Мицотакис.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР