Българският президент Румен Радев е на двудневно посещение в Унгария

...
Българският президент Румен Радев е на двудневно посещение в Унгария
Коментари Харесай

Румен Радев обсъди с Виктор Орбан енергетиката, икономиката и Украйна

Българският президент Румен Радев е на двудневно посещаване в Унгария по покана на президента Тамаш Шуйок. Той се срещна през днешния ден премиера Виктор Орбан, заяви БТВ. Двамата са обсъждали тематики като енергетика и стопанска система, както и въпроси от районния и европейския дневен ред. В Унгария настоящата тематика е изявлението на Орбан, че страната обмисля преоценка на участието си в НАТО, тъй като не приема задачи отвън страните членки, визирайки Украйна. 

По думите на унгарския министър председател в Брюксел „ работни групи работят върху това по какъв начин НАТО да взе участие в тази война “. 

В Будапеща българският държавен глава ще беседва на четири очи и с президента. Той беше посрещнат с публична гала от унгарския си сътрудник Тамаш Шуйок пред президентския замък. 

Двамата президенти ще открият Българския културно-образователен център, построен с поддръжката на българската и унгарската страна. 

В новата постройка ще се обитават просветителните и културните институции и неправителствените организации на българската общественост, с което се реализира дълголетна фантазия на сънародниците ни в Унгария. 

По данни от преброяването в Унгария през 2022 година българите наброяват 3770 души, напомня Българска телеграфна агенция. 

 



Между двете страни съществуват открити обичаи и натоварен продан в региона на културата и образованието. Създаденият през 1952 година Българският културен институт в Будапеща е първото българско държавно културно посланичество зад граница дружно с открития по същото време Български културен институт във Варшава. 

От 2016 година с решение на Народното събрание на 19 октомври се отбелязва Ден на българо-унгарското другарство.

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР