Казанлък. В навечерието на Празниците на Долината на тракийските царе

...
Казанлък. В навечерието на Празниците на Долината на тракийските царе
Коментари Харесай

Голям питос е открит при разкопките около могила Оструша край Казанлък

Казанлък. В навечерието на Празниците на Долината на тракийските царе бяха направени обилни археологически разкрития в региона на Оструша. Това оповестиха за Радио " Фокус " - Стара Загора от Община Казанлък. На 30 август бе финализирано избавителното археологическо изследване на обект от римската ера, регистриран югозападно от могила Оструша като част от реализацията на план на Община Казанлък BG16RFOP001-6.002-0002-C01-U11 „ Светът на траките ” по Оперативна програма „ Региони в напредък ” 2014-2020 година Проучването бе осъществено от екип на Исторически музей „ Искра ”.

Регистрирани са петнадесет археологически структури, като две от тях са постройки със икономически темперамент. Основите на зидовете им са от каменна зидария на калова заварка, а във височина са били доизграждани с кирпич или колово-плетена структура. Керамичният материал и дребното единични находки разрешават авансово третиране на тези структури най-общо към III – IV в. За складовите и хранилищни функционалности на едната сграда свидетелства откритият на място огромен керамичен хранилищен съд /питос/. Тези съдове са постоянно срещани в предишното и са употребявани за предпазване на жито. Заравяни са в земята, като над повърхността е оставало само устието им, покривано с похлупак. Питосът от Оструша впечатлява с размерите си (1,70 x 1,10 м) и доста положителната непокътнатост, което подсигурява опцията за експониране в малко бъдеще.

В осъществяване на предписанията на Комисията от Министерство на културата, приемаща приключената работа на обекта, питосът е пренесен в експозиционното пространство на завършващата се защитна сграда на археологическия комплекс в могила Оструша. Научната обработка и публикуването на обекта следва.

Екипът на Исторически музей „ Искра ” благодари за оказаната помощ на администрацията на Община Казанлък, управлението на охранителна компания „ Саламандър ” ООД и на изпратената бригада на цех " Арсенал " за решаващата поддръжка във финалния стадий.
Рени АТАНАСОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР