Древен християнски манастир лежи на 6 м под повърхността, на

...
Древен християнски манастир лежи на 6 м под повърхността, на
Коментари Харесай

Oткриха древен манастир в Созопол

Древен християнски манастир лежи на 6 м под повърхността, на входа на Стария Созопол. На него попадат археолозите при изследване на терена, върху който се планува да бъде построена новата автогара в остарелия град.

Според учените е датиран към 12-13 век. В края на 13 век манастирът и църквата са унищожени от пожар. За това свидетелстват както пластовете от въглени, по този начин и обгорелите фрески. Те са падали в продължение на няколко години и са разпръснати съвсем в целия размер на църквата, в това число и в пространството на притвора, оповестява.

„ В централната част на обекта имаме еднокорабна черква с притвор, в която има погребения и препогребения от началото на 12-13 век. Един от акцентите на тазгодишната ни акция, че в църквата открихме огромно количество ферментирали фрески.В притвора на църквата имаме огромен откъс към 59 на 40 см, ферментиран надпис на гръцки,което може би става въпрос за молитва и дали ще разберем може би освен това. Предстои да се откри от реставраторите ”, споделя археологът Явор Иванов.

Църквата е била част от християнски манастир.От манастира е изследван подробност, който обгръща постройка, състояща се от три пространства от северното крило на манастира. Предполага се, че е съществувал доникъде на 13 век.

Находката от фрески е доста забавна и богата. Разкрити са елементи от лицата на трима светци, надписи, които включват както имената на светци, по този начин и елементи от молебствия. Тези находки подлежат на реституция, след която ще стане ясно кои са тези светци.

При разкопките учените попадат на надгробни камъни, на които на гръцки са изписани имената на покойниците. Дом на множеството находки става археологическият музей в Созопол, а друга част към този момент са изпратени за разбор в София.

След унищожаването на църквата, върху нея е построен път. Според Димитър Недев е доста необичайно събитие, тъй като свещените пространства по принцип не са се неглижирали. Той ще предложи улицата да се резервира и да се експонира в бъдещата автогара.

Предстои на мястото на археологическия обект да дойде комисия от Министерството на културата. Разкопките ще продължат през есента.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР