Антикорупционната комисия не е съгласна с предложените промени в закона

...
Антикорупционната комисия не е съгласна с предложените промени в закона
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия скочи срещу предложените промени в закона за пране на пари

Антикорупционната комисия не е съгласна с препоръчаните промени в закона за ограниченията против изпиране на пари.

В позиция на КПКОНПИ, от която излиза наяве, че няма да съгласуват текстовете, препоръчани от Министерския съвет, от комисията изясняват, че едно от значителните промени е предлагането да отпаднат част от категориите субекти, за които са наложителни ограниченията за предварителна защита на потреблението на финансовата система за задачите на изпирането на пари.

Изключването на професионалните и съсловните организации, както и на юридическите лица, към които има взаимоспомагателни каси, е целесъобразно, считат от комисията и допълват, че това важи и за органите на Национална агенция за приходите и митническите органи, тъй като за тях съществуват планувани в други закони механизми и отговорности за предварителна защита на изпирането на пари.

Комисията не е съгласна да отпаднат търговците на едро, тъй като точно при тях съществува опция, при съществуването на съществени парични обороти да бъде осъществено изпиране на пари. Същото важи и за презастрахователите и за пазарните оператори, получили лиценз по закона за пазарите на финансови принадлежности.

От КПКОНПИ не са съгласни от закона да отпаднат и органите по приватизация, както и организиращите възлагането на публични поръчки, както и за министрите и кметовете на общини при подписване на концесионни контракти. Комисията смята, че тези браншове и понастоящем се явяват проблематични във връзка с открити съществени знаци за корупционни практики.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР