За последните три години - всяка имаме трагедия. Това ще

...
За последните три години - всяка имаме трагедия. Това ще
Коментари Харесай

Пламен Абровски: Противоградовата ни система е стара, Тракийската низина се превръща в полупустиня

" За последните три години - всяка имаме покруса. Това ще продължава. Нашата противоградова система е правена през 1970 г. Към оня миг климатът е бил друг. Климатът се трансформира. Температурите ще се повишават от ден на ден и повече. Когато се образува градоносен облак, едвам тогава стартира изстрелването на рекети. Никой не работи превантивно ", каза адвокатът по земеделско право Пламен Абровски в предаването  " Денят ON AIR ".

По думите му страната избира да заплаща компенсации, вместо да вложи в нова система. Той изясни, че изваляването има и второстепенен резултат - вкарва се вода в почвата, а това е извънредно значимо за земеделците.

" Имаме потребност от постоянно държавно управление, от резистентност, от основаване на общи цели. Надавам се идващият постоянен министър на земеделието да се ангажира с цялостна смяна на концепцията на градовата отбрана в България. Облаците, които ги изпускаме, се изваляват в Румъния. Крадат ни водата през облаците. Никой не работи с облака авансово - няма да падне градушка, колкото портокал, само че ще падне, колкото орех ", разяснява Абровски пред Bulgaria ON AIR.

Той акцентира, че е безусловно неотложно системата да се промени.

" На първо време там, където летят самолетите, които разрушават облаците, страната би трябвало да отдели 10 млн. лева, с цел да стартира опит. Това го вършат на всички места по света - в Италия, Израел, Южна Африка. Климатът е бъдещето, не парите. Ако ние не променим отношението си към климата, ще забележим как Тракийската равнина ще се трансформира в полупустиня ", предизвести Абровски.

Той изясни, че няма проблем в работата на Агенцията по градушките, а в системата, която е от 70-те години. Абровски сподели, че единствено 3 см сняг са равни на към 10 млн. куб. л вода, които ще влязат във вододайните зони на България.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР