Нов американски сателит, който се очаква да бъде изстрелян тази

...
Нов американски сателит, който се очаква да бъде изстрелян тази
Коментари Харесай

Американски сателит ще може да предвижда бурите

Нов американски спътник, който се чака да бъде изстрелян тази нощ от щата Флорда, Съединени американски щати, ще може да планува феномени от вида на слънчевите изригвания, които могат да повлияят на електрическите мрежи и връзките на Земята, оповестява Българска телеграфна агенция.

Сателитът е с тегло съвсем три тона и е с размер на дребен учебен рейс.  Той ще разреши и наблюдаване на урагани и пожари.

Изстрелването с ракета " Фалкон Хеви " на " Спейс Екс " е планувано за 21:16 ч. по Гринуич (0:16 българско време в сряда) от стартовата площадка в Кейп Канаверал. Очаква се метеорологичните условия да са подобаващи за политане. Това ще бъде второто изстрелване на " Фалкон Хеви ". 

Сателитът носи името GOES-U и е последният от серията четири устройства, създадени в съдействие сред НАСА и американското Национално  ръководство по проучване на океаните и атмосферата (NOAA).

Сателитите са средство за отбрана на Съединени американски щати и на един милиард души, които живеят и работят в Северна и Южна Америка, сподели по време на конференция представителката на NOAA Пам Съливан. 

Сателитът GOES-U  е първият, който разполага с коронограф, тъй че да блокира слънчевия диск и да може да следи слънчевата корона. 

В началото на май геомагнитна стихия от оптималното равнище 5 доближи Земята за първи път от две десетилетия, предизвиквайки полярни сияния съвсем в целия свят. 

Засега наблюденията на Слънцето идват с осем часа забавяне. Те се реализират от спътник, изстрелян през 1995 година, който би трябвало да престане да действа в идващите две години. Новият спътник ще отвори нова глава в галактическите наблюдения, разясняват от NOAA. 

Сателитът GOES-U ще бъде позициониран в геостационарна орбита, на височина от към 35 хиляди км от Земята, и ще стартира да действа след серия проби в идващите няколко месеца.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР